Autorităţile din Botoşani sunt în alertă după ce suspiciunea de antrax din comuna Truşeşti a fost confirmată de analizele de laborator. Rezultatele au ajuns marţi după-amiază la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care a convocat ieri Centrul Local pentru Combaterea Bolilor. Şedinţa a avut loc la Instituţia Prefectului, în prezenţa subprefectului Daniela Petronela Lozneanu şi a şefilor instituţiilor descentralizate, fiind stabilit un program de măsuri de biosecuritate.
Totodată, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) va monitoriza situaţia persoanelor care au intrat în contact cu leşul viţelului mort. „Am vorbit cu domnul primar şi a activat unitatea locală de sprijin. Intenţionăm să împrejmuim acel perimetru”, a spus ieri Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoşani, care a precizat că acest caz a apărut deşi în aprilie s-a făcut vaccinarea animalelor în întreaga comună.
La rândul său, Teodor Ferariu, directorul executiv al DSP, a precizat că persoana care a intrat în contact cu leşul viţelului este internată în spital şi se află sub supravegherea medicilor, după ce pe corpul acestuia s-au găsit câteva pustule care indicau o posibilă infecţie. „Aşteptăm rezultatele de la Institutul Cantacuzino, iar în funcţie de evoluţie vom lua măsurile care se impun”, a adăugat Ferariu.
Măsuri urgente luate de autorităţi
Pentru eradicarea focarului, DSVSA a propus luarea unor măsuri urgente cum ar fi interzicea circulaţiei animalelor în comună timp de 15 zile, a păşunatului sau a adăpatului animalelor din surse naturale, precum şi a comercializării animalelor din speciile receptive (n.r. – cai, vaci, oi sau capre). În plus, toate efectivele de animale vor fi inventariate şi se va urmări evoluţia stării de sănătate a acestora, fiind interzisă sacrificarea animalelor în gospodării. Dacă se impune sacrificarea din necesitate, leşurile vor fi incinerate.
În plus, după această perioadă de 15 zile, sacrificarea animalelor se va face numai cu aviz sanitar-veterinar, fiind ţinută o evidenţă strictă cu privire la abatorul unde se va face sacrificarea, numărul mijlocului de transport, data şi ora transportului, inclusiv traseul parcurs. DSVSA a solicitat sprijinul celorlalte instituţii, fiind nevoie de implicarea poliţiştilor şi a jandarmilor pentru a se verifica modul în care sunt respectate toate restricţiile.
Cazuri similare descoperite în judeţ
Alerta s-a dat vineri, pe 12 octombrie, după ce un tăuraş de peste 300 de kilograme a fost găsit mort pe o păşune din Truşeşti. Proprietarul animalului a anunţat medicul veterinar, iar acesta a alertat autorităţile sanitar-veterinare, care au decis să facă necropsia viţelului. În urma necropsiei, a apărut suspiciunea de antrax, aşa încât probele prelevate de la animalul mort au fost transmise la Bucureşti, pentru analize de laborator. DSVSA a izolat zona şi a curăţat păşunea, incinerând animalul mort.
Cazul de la Truşeşti vine după alte două focare de antrax descoperite anii trecuţi în judeţ în satele Flondora-Manoleasa (iunie 2017) şi Nichiteni-Coţuşca (septembrie 2009). Şi atunci, autorităţile au luat o serie de măsuri extreme pentru a eradica boala.
Antraxul este o boală infecţioasă acută, denumită în popor şi „buba neagră”, ce se transmite de la diferite animale bolnave la om. Animalele cele mai expuse sunt vacile, oile, caprele şi caii, adică cele care sunt scoase la păşunat. De regulă, animalele bolnave, dacă nu sunt tratate la timp, pier. De la ele infecţia se poate transmite inclusiv la animalele care nu au fost vaccinate sau la cele cu un sistem imunitar scăzut, agentul patogen putând fi transmis prin lapte, urină, fecale, secreţii nazale sau salivă. Bacilul cărbunos poate ataca omul, prin leziunile de la nivelul pielii în momentul îngrijirii animalelor bolnave.
Luptă pe mai multe fronturi şi cu pesta porcină africană
Confirmarea cazului de antrax de la Truşeşti vine în contextul în care autorităţile sanitar-veterinare luptă pe mai multe fronturi cu pesta porcină africană. De altfel, de săptămâna aceasta a crescut gradul alertă şi în judeţ după ce s-au înmulţit focarele de pestă şi în Republica Moldova. Directorul DSVSA Botoşani, Minodora Vasiliu, spune că orice cadavru de porc este tratat ca o suspiciune de pestă porcină africană şi se iau imediat măsuri. De asemenea, în punctele de trecere a frontierei de la Rădăuţi Prut şi Stânca se vor monta limitatoare de viteză, iar autovehiculele vor trece printr-o zonă în care se face dezinfectare. „Nu trebuie să facem niciun rabat de la măsurile pe care le aplicăm. Vom lua şi nişte opritoare astfel încât maşinile să nu treacă cu viteză. Maşina să oprească puţin în momentul în care trece pe covorul respectiv”, a subliniat Minodora Vasiliu.