spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomePrima PaginăSirenele sună degeaba la Botoşani

Sirenele sună degeaba la Botoşani

Alertele pe telefoanele mobile şi sirenele de alarmare publică care i-au înnebunit pe botoşăneni în ultima perioadă au scos la iveală că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a omis un lucru esenţial – să le arate botoşănenilor cum trebuie să reacţioneze în caz de alertă şi care sunt adăposturile unde se pot salva.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Totul a plecat de la mesajele primite de oameni pe telefoanele mobile în cadrul exerciţiului RO-ALERT, când botoşănenii s-au întrebat, pe bună dreptate „Bine, bine, dar dacă se întâmplă ceva, cum ne salvăm?!”. Aşa a ieşit la iveală că, deşi în municipiul Botoşani există 51 de adăposturi pentru protecţie civilă, aflate la subsolurile unor blocuri, oamenii nu ştiu unde se află. Iar motivul este lesne de înţeles – deşi ele ar trebui să fie marcate cu un indicator specific – litera A într-un cerc cu două linii orizontale – puţine dintre ele mai poartă acest însemn. Şi asta pentru că în momentul în care au fost reabilitate blocurile, respectivele indicatoare au fost acoperite şi nimeni nu s-a mai sinchisit să le mai reinscripţioneze. Iar acolo unde ele există, lumea nu ştie ce înseamnă. Fie că nu au avut nici măcar curiozitatea să afle, fie că nu le-a explicat nimeni.

Spaţii abandonate de autorităţi

 

La fel de adevărat este însă şi faptul că în aceste spaţii nu s-a investit serios niciodată. Astfel, majoritatea au fost construite în anii 1980, iar dotările au rămas mare parte cam aceleaşi. Din acest motiv multe dintre ele nu mai au nici alimentare cu energie electrică şi nici sisteme de filtro-ventilaţie.

În plus, ele sunt frecvent inundate, fie din cauza ţevilor sparte, fie din cauza infiltraţiilor. La ultimul control făcut, 15 dintre ele erau inutilizabile. Fondurile ar trebui alocate de administraţiile publice locale însă, deşi buncărele sunt verificate periodic atât de cei din primărie cât şi de către cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), banii sunt de fiecare dată prea puţini.

De altfel, singurul spaţiu care este foarte bine întreţinut este punctul de comandă existent la subsolul unui bloc din strada Griviţa, acolo unde, în caz de dezastru, ar trebui să ajungă cei din administraţie. Aici există mai multe incinte, adăpostul măsurând aproape 250 de metri pătraţi. Aici a fost amenajată  inclusiv o sală de şedinţă, dormitoare, dar şi o centrală telefonică, însă toate echipamentele sunt vechi de aproape 30-40 de ani.

În schimb, cel mai mare dintre adăposturile destinate populaţiei cel mai mare buncăr ar fi la subsolul blocului turn de pe Bulevardul Mihai Eminescu, care ar putea adăposti 200 de persoane. În aceste condiţii, este greu de crezut că în cazul unui atac aerian sau a vreunui alt cataclism, aceste adăposturi ar putea deveni funcţionale. În plus, ele nu ar putea asigura adăpostirea întregii populaţii a municipiului. Şi, cu toate că există un cadru legislativ care reglementează funcţionarea lor, majoritatea acestora sunt doar pe hârtie.

 

Aplicaţie pentru anunţarea dezastrelor

 

Pentru a suplini lipsa de informaţii IGSU, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Guvernului, a dezvoltat o aplicaţie pe telefoanele mobile. Este vorba de aplicaţia „DSU”, care grupează toate informaţiile despre situaţiile de urgenţă care apar pe teritoriul României. De exemplu, la secţiunea „hărţi” pot fi găsite adăposturile de protecţie civilă din toate oraşele, inclusiv din Botoşani, după care se poate accesa funcţia „navigare” către cel mai apropiat adăpost.

În fapt, aplicaţia „DSU” are patru componente – de informare, alertare, raportare şi învăţare. În prima secţiune, utilizatorii pot găsi cele mai noi ştiri din domeniul situaţiilor de urgenţă, direct de la sursă – Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie, Serviciile de Ambulanţă, SMURD sau Salvamont. A doua componentă, cea de alertare, transmite alertele meteo, cele de inundaţii, drumuri blocate etc.

Utilizatorii aplicaţiei „DSU” primesc notificări de fiecare dată când apare o alertă în zona lor de interes (care poate fi setată de utilizator). De asemenea, populaţia poate raporta orice situaţie de urgenţă, fie că este vorba de inundaţii, alunecări de teren, incendiu sau accident rutier, poate trimite fotografii şi clipuri video către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Cu ajutorul ultimei componente, cea de învăţare, utilizatorii au acces la zeci de articole despre comportamentul în caz de cutremur, inundaţii, incendii, acordarea primului ajutor şi măsuri salvatoare rapide. Aplicaţia „DSU” poate fi descărcată gratuit din Google Play sau Apple Store .

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
2.6 °
93 %
1.5kmh
49 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...