Situaţie delicată pentru un botoşănean, care a fost obligat de magistraţi să-i plătească fostei soţii şi fostei soacre daune totale de 10.000 de lei, după o serie de insulte la adresa acestora postate pe Facebook. Hotărârea este definitivă şi a venit după un proces civil deschis pentru răspundere delictuală. Dosarul a fost judecat în primă fază de Judecătoria Botoşani şi a continuat apoi în apel la Tribunal, decizia definitivă fiind pronunţată săptămâna trecută.
Situaţia dintre protagonişti a escaladat în urmă cu doi ani, după ce L.F.F. a decis să divorţeze de soţul ei, I.I.F., căsătoria fiind desfiinţată prin instanţă. Ulterior, femeia a deschis şi o acţiune de partaj prin care a cerut împărţirea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei, solicitând instanţei să constate că ea a avut o contribuţie mai mare, de 70%, la dobândirea bunurilor comune. Nemulţumit de solicitarea fostei soţii, bărbatul a postat pe contul său personal de pe Facebook mai multe mesaje ofensatoare şi injurii. Postările acestuia au fost observate şi de apropiaţii femeii, care au atenţionat-o.
Unul dintre aceste atacuri a avut loc pe 26 noiembrie 2016, când I.I.F. a postat pe profilul său inclusiv o serie de fotografii cu fosta soţie şi mai multe referiri directe la L.F.F. şi la adresa mamei ei, mesaje care conţineau cuvinte ofensatoare.
Proces deschis în instanţă
Cele două femei au apelat la serviciile unui avocat şi l-au acţionat în instanţă pe bărbat. Chemat din nou la bară, I.I.F. nu a recunoscut nimic, declarându-se nevinovat. Ba mai mult, el a susţinut în faţa judecătorilor că nu deţine cont de Facebook. În schimb, femeia a depus la dosar mai multe capturi de ecran realizate pe reţeaua de socializare şi o serie de listări cu postările acestuia.
Ba mai mult, la bară au fost chemate în calitate de martor şi două cunoştinţe ale femeii, care au arătat că profilul respectiv din reţeaua de socializare este administrat de bărbat, ele figurând în lista de prieteni a acestuia, deşi profilul respectiv nu avea numele complet al bărbatului. Cum materialele printate au fost fără echivoc, Judecătoria Botoşani l-a obligat pe I.I.F. la plata unor daune morale de câte 5.000 de lei faţă de fosta soţie şi fosta mamă soacră, plus cheltuielile de judecată în sumă de 1.100 de lei.
Hotărârea a fost atacată cu apel la Tribunal de către ambele părţi, dar instanţa a respins acţiunile acestora, menţinând decizia Judecătoriei.
Profilul de Facebook este considerat spaţiu public
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit prin decizia 4.546 din 27 noiembrie 2014 că profilul personal de Facebook constituie spaţiu public. De aceea, utilizatorii reţelei de socializare trebuie să fie atenţi la ceea ce postează, pentru că pot fi traşi la răspundere pentru mesajele sau comentariile postate”, a spus avocatul Constantin Ababei Bosînceanu, cel care le-a reprezentat pe cele două femei. Astfel, chiar dacă totul se întâmplă în plan virtual, orice persoană poate fi trasă la răspundere, fie penală, fie civilă, pentru afirmaţiile publicate pe contul său personal sau drept comentarii, dacă acestea conţin mesaje defăimătoare sau reprezintă fapte de natură penală.
Cazuri similare în judeţ
Cazul nu este singular. O femeie din comuna Vorona riscă să-i plătească unei cumnate daune de 4.500 de euro, după ce ar fi postat pe Facebook şi pe internet mai multe mesaje jignitoare la adresa acesteia. Decizia aparţine magistraţilor botoşăneni, care au obligat-o pe C.L.P. „să întrerupă denigrarea pe reţelele virtuale de socializare – Facebook, blog, precum şi prin mijloacele de informare în masă. Acest caz urmează să fie analizat şi de Curtea de Apel Suceava.
În 2016, părinţii unui elev din Flămânzi au fost obligaţi şi ei de instanţă să plătească daune morale unui cadru didactic, după ce băiatul lor a postat pe Facebook o înjurătură în limba italiană şi a folosit un limbaj necorespunzător la adresa profesorului. Băiatul fusese notat cu 4 la orele de curs şi a crezut că poate face orice pe Facebook. În urma acestor postări, cadrul didactic a ajuns ţinta unor ironii din partea elevilor, mesajul scandalizând mediul profesoral, care a solicitat convocarea de urgenţă a Colegiului Profesoral. Cum imaginea cadrului didactic a avut de suferit, mesajele afectându-i demnitatea şi buna reputaţie, băiatul şi părinţii acestuia au fost acţionaţi în instanţă pentru răspundere delictuală, iar instanţa a admis acţiunea şi i-a obligat la plată. Deşi a fost atacată cu apel, sentinţa a fost menţinută şi de Tribunal.