spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăHaos într-o instituţie confiscată politic

Haos într-o instituţie confiscată politic

Societatea Urban Serv stă pe un butoi cu pulbere. Operatorul de salubrizare se confruntă cu o situaţie fără precedent şi asta din cauza luptelor politice şi a dorinţei social democraţilor de a-şi promova cu orice preţ oamenii în posturi bine plătite. Situaţia explozivă se reflectă în eficienţa cu care Urban Serv se achită de obligaţiile contractuale pe care le are cu municipalitatea botoşăneană. Astfel, la fiecare sfârşit de săptămână rampele de gunoi sunt pline până la refuz, cimitirele sunt invadate de buruieni, iar activitatea din pieţe ar putea avea du suferit din cauza certurilor fără sfârşit dintre cei trei directori, dintre care niciunul nu are autoritate deplină. Asta în condiţiile în care botoşănenii plătesc una dintre cele mai mari taxe de salubrizare din ţară, iar şefii judeţului cer noi scumpiri în privinţa deşeurilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Ierarhie stabilită printr-o organigramă

 

Una dintre marile probleme ale societăţii este conducerea tricefală a acesteia. Practic, instituţia are trei şefi, fiecare urmând propriul interes. Scandalurile dintre aceştia s-au soldat de multe ori cu ameninţări cu sesizarea DNA în diverse probleme, iar activitatea  societăţii este grav afectată, angajaţii fiind uneori în imposibilitatea de a-şi face treaba.

În acest context, Consiliul de Administraţie numit în iunie 2018 a încercat o remediere a situaţiei, modificând săptămâna trecută organigrama societăţii. Astfel, postul de director adjunct a fost transformat în director tehnic, fiind stabilită şi o ierarhie, în sensul în care directorul economic şi cel tehnic se subordonează directorului general. De asemenea, pentru postul de director tehnic sunt cerute studii în domeniu, actualul director adjunct, Cezar Nicuţă, fiind de profesie jurist.

În acest fel, administratorii vor să rezolve conflictul existent la nivelul conducerii, soldat cu 11 procese deschise în instanţă şi şapte plângeri penale înaintate de directorul adjunct Cezar Nicuţă. Acesta este unul dintre apropiaţii lui Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, oficial care l-a propulsat în Consiliul de Administraţie al Urban Serv, la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, iar la un moment dat şi în Spitalului Judeţean.

În prezent, Cezar Nicuţă se află în concediu medical, nu recunoaşte actualul CA şi şi-a anunţat intenţia de a iniţia o nouă acţiune în instanţă, după ce va primi hotărârea CA de schimbare a organigramei.

 

Şi Liviu Toma ameninţă cu un proces

 

Decizia de a-l scoate pe Cezar Nicuţă din conducerea societăţii îl afectează şi pe Liviu Toma, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, cel care, până la venirea în deliberativul judeţean, a fost director adjunct al Urban Serv şi are contractul de mandat suspendat.

Vinerea trecută, Florin Egner, membru în CA-ul societăţii, a declarat că solicitarea de modificare a organigramei a fost primită inclusiv de la sindicat, însă Liviu Toma contrazice această afirmaţie. Mai mult, acesta declară că sindicatul îşi rezervă dreptul de a se adresa instanţei împotriva „acelor entităţi sau persoane care prin acţiunile lor prejudiciază unitatea şi creează un dezechilibru financiar” şi a anunţat că „apără doar drepturile şi interesele membrilor săi, eventual poate cere demisia directorilor dacă acţiunile lor prejudiciază aceste drepturi”.

În acest context, Liviu Toma a transmis o adresă CA al Urban Serv, Consiliului Local, dar şi Adunării Generale a Acţionarilor, pentru a-i anunţa că are contractul de mandat pe patru ani, acesta fiind suspendat pe perioada exercitării funcţiei de vicepreşedinte al CJ. Pornind de la faptul că a fost director adjunct doar trei luni din mandatul de patru ani, Liviu Toma solicită ca în termen de cinci zile să i se comunice dacă deliberativul local menţine hotărârea CA de modificare a organigramei şi dacă va fi înaintată spre aprobare de către Adunarea Generală a Acţionarilor.

Liviu Toma este decis să uzeze de căile legale de anulare a hotărârii CA şi de „antrenare a răspunderii emitenţilor ei”. Oficialul a evitat să comenteze situaţia cu care se confruntă operatorul de salubrizare, motivând că nu doreşte să fie acuzat că s-a poziţionat într-o tabără sau alta.

 

„Circul acesta nu face bine nimănui”

 

Nici viceprimarul Cosmin Andrei nu a dorit să facă vreun comentariu. În schimb, Vasile Chiru, reprezentantul Consiliului Municipal în AGA de la Urban Serv, este decis să le solicite consilierilor municipali să analizeze problemele de la Urban Serv. „Nu e corect să fie o conducere tricefală. Eu m-am săturat. Pe mine şi pe Ioan Brânzei ne-au băgat la înaintare în AGA, dar trebuie convocată AGA mare să vedem ce se întâmplă, ori la bal ori la spital. Circul acesta nu face bine nimănui. Conducerea e numai la cuţite şi salariaţii sunt vai de mama lor”, a spus Vasile Chiru.

Consilierul liberal Eugen Ţurcanu susţine că societatea a ajuns într-o situaţie care cu greu mai poate fi controlată, iar „directorii stau mai mult în concedii de odihnă, medicale, delegaţii”.

„Rezolvarea situaţiei este să desfiinţăm toată acea societate atât timp cât acolo lucrurile s-au cangrenat în asemenea hal”, a precizat Eugen Ţurcanu.

Consilierul liberal susţine că societatea este controlată politic. „Directorii au majoritate politică în spate care-i ţine în braţe, şi-au blindat CA-ul cu pesedişti, în AGA au fost puşi pesedişti şi totul e controlat politic”, a concluzionat Eugen Ţurcanu.

 

„Scandalul la Urban Serv este provocat de lupta din PSD”

 

Consilierul PNL Cătălina Lupaşcu susţine că situaţia de la Urban Serv s-a agravat. „Scandalul la Urban Serv este provocat de lupta din PSD. Atât timp cât PSD a politizat toate instituţiile, aşa a politizat şi partea de salubrizare. Majoritatea în CL aparţine tot PSD. Noi nu putem decât să tragem semnale de alarmă”, a menţionat Cătălina Lupaşcu.

Primarul Cătălin Flutur a explicat că, prin prisma legislaţiei în vigoare, soluţiile la scandalul din societate sunt la reprezentanţii CL din AGA, la cei numiţi în CA şi echipa managerială. „Îmi doresc din suflet să termine odată cu certurile. Consider că această societate nu a beneficiat de administratori competenţi care să rezolve problemele pas cu pas, nu să se acumuleze într-un butoi mare cu pulbere care poate să explodeze”, a apreciat primarul.

 

Social democraţi impuşi în Consiliul de Administraţie

 

Problemele Urban Serv au plecat din primăvara anului trecut, când consilierii PSD şi-au impus oamenii în CA, ignorând rezultatele de la selecţia organizată de o firmă specializată. În locul lui Gheorghe Pricopi şi Constantin Zărnescu, fost director, respectiv angajat al societăţii, au fost propulsate Mioara Jurgiu (fata consilierului judeţean Gheorghe Vâzdoagă) şi Manuela Aniţei (sora fostei consiliere a fostului primar Ovidiu Portariuc). Au urmat mai multe scandaluri care au culminat cu demisia administratorilor. Ulterior social democraţii au propus trei consilieri judeţeni PSD ca administratori, însă aceştia au refuzat. În iunie a fost votat un CA provizoriu, din care fac parte doar membri PSD.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...