Una dintre instituţiile care se ocupă cu anchetarea infracţiunilor comise de angajaţii statului a devenit extrem de tăcută în ultima perioadă. Este vorba de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care până în 2017 a fost extrem de activă, dar anul acesta aproape că a dispărut din decor, cel puţin la Botoşani. Dacă înainte procurorii anticorupţie aveau o activitate destul de intensă, în 2018 acţiunile DNA au dispărut cu totul din peisaj. Desigur, această linişte poate fi aparentă pentru că este greu de presupus că procurorii DNA nu mai au niciun fel de activitate, dar cel puţin nu mai este la fel de vizibilă.
Un singur dosar în 2018
Practic, la Botoşani singurul dosar trimis în judecată în 2018 a fost cel care a vizat aşa-zisa afacere dintre Modern Calor şi Elsaco Brunata prin care importante sume de bani publici s-ar fi scurs din bugetul societăţii, sub masca unui contract de prestări servicii. Faptele nu erau noi, ci s-ar fi petrecut în urmă cu cinci ani, dar acestea au fost elucidate de anchetatori abia în ultimele luni ale lui 2017. Astfel, procurorii DNA Suceava au dispus în ianuarie trimiterea în judecată a şapte persoane, dar şi a companiei Elsaco, ca persoană juridică, însă dosarul nu a trecut nici măcar de camera preliminară, fiind în prezent la Curtea de Apel Suceava. De atunci, s-a aşternut liniştea.
Iar dacă anul trecut percheziţiile se ţineau lanţ, anul acesta DNA nu a mai anunţat nici o acţiune de acest gen. Nu pentru că nu ar mai fi nimic de anchetat, ci mai mult din cauza conjuncturii.
Linişte suprapusă cu lupte politice
Letargia în care se află în prezent DNA se suprapune perfect peste lupta acerbă dintre politicieni, cei care făceau până nu de mult obiectul anchetelor anticorupţie. Însă, decapitarea instituţiei prin destituirea Laurei Codruţa Kovesi şi lipsa unei conduceri a făcut ca numărul anchetelor noi să scadă vertiginos. Iar acest lucru se vede inclusiv la nivel central, acolo unde DNA a soluţionat doar dosare mai vechi. Iar dacă ar fi de vorbit de eficienţă, la Botoşani se poate spune că DNA a obţinut doar o singură victorie – condamnarea la instanţa de fond a fostului director de la Direcţia Silvică, Mihai Axinte, pentru o afacere cu păduri. Dar şi aici sentinţa nu este definitivă şi a fost dispusă după rejudecarea cazului.
În schimb, dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani se află încă în momentul „zero”, el judecându-se degeaba doi ani din cauza magistraţilor pensionaţi.
Totodată, în cazul fostului prim-procuror Raluca Stăncescu, trimisă în judecată pentru şantaj, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a eliminat din probatoriu o serie de interceptări.
În schimb, dosarul cu redevenţa pentru mall, în care a fost trimisă în judecată fosta conducere a Primăriei Botoşani, probele par extrem de fragile. La fel, celelalte cauze în care au fost trimişi în judecată botoşăneni sunt pe rolul instanţelor de judecată în diferite stadii, fără să se prefigureze vreo sentinţă definitivă.
Greşeli făcute de instituţie
Este drept, instituţia a mai făcut şi greşeli prin folosirea Serviciului Român de Informaţii în unele anchete, dar cel puţin se vedea activitate. La fel, unele dosare, anunţate cu surle şi trâmbiţe, s-au stins încetul cu încetul, procurorii fiind nevoiţi să dispună fie renunţarea la urmărirea penală, fie clasarea, aşa cum a fost afacerea „Tratoria” (n.r. – sediul închiriat de Nova Apaserv cu aprobarea CJ), ori afacerea Belvedere, cu terenul concesionat hotelului cu acelaşi nume, ori chiar dosarul fostului şef al Poliţiei, Cristian Cucoreanu. Însă, la vremea respectivă verificările DNA au provocat unele reacţii, iar cei implicaţi în afaceri oneroase parcă erau mai prudenţi şi mai rezervaţi.
Acum însă, DNA a dispărut, la fel ca în 2006-2010, când au fost puse în aplicare marile „tunuri” din bani publici sau cu fonduri europene.