Societatea Urban Serv se află într-o situaţie fără precedent, fiind pe un butoi de pulbere de mai multe luni. Cu o conducere tricefală (directorul general nu-i are în subordine pe directorul adjunct şi pe cel economic), unitatea a fost măcinată de scandaluri de la începutul acestui an, care i-au afectat în mod serios activitatea. Ieri s-au făcut însă primii paşi pentru ca activitatea să revină la normal. Astfel, Consiliul de Administraţie (CA) s-a întrunit în şedinţă şi a modificat organigrama societăţii, fiind introdusă funcţia de director tehnic, în locul celei de director adjunct. Totodată, potrivit noii organigrame, directorul general îi va avea în subordine pe ceilalţi doi directori.
Noua organigramă îl lasă însă pe Cezar Nicuţă, directorul adjunct, fără funcţie, deoarece condiţia pusă de administratori este ca director tehnic să fie o persoană cu studii tehnice, de lungă durată. Cezar Nicuţă, un apropiat al preşedintelui CJ, Costică Macaleţi, are studii juridice şi astfel nu îndeplineşte condiţia pusă de administratori.
Modificarea organigramei a fost solicitată de sindicat şi de celelalte compartimente din unitate. „În patru din cele cinci şedinţe de până acum s-a solicitat modificarea organigramei. Am dat curs unei solicitări care a venit din partea angajaţilor societăţii şi pentru bunul mers al acesteia. Am făcut o organigramă în care să avem la producţie o persoană cu studii tehnice”, a declarat Florin Egner, membru al CA.
Vot necesar din partea consilierilor locali
Pentru ca noua organigramă să fie aplicată este necesar votul consilierilor municipali, întruniţi în Adunarea Generală a Acţionarilor. „Noi am considerat că Urban Serv nu poate funcţiona cu o conducere tricefală, trebuie să fie un director general şi în subordinea lui un director tehnic şi un director economic. Considerăm că Urban Serv merge prost pentru că nu are un director tehnic. Cezar Nicuţă este jurist şi a moştenit de la Liviu Toma (fostul director adjunct) atribuţii de inginer. Societatea este într-o situaţie foarte grea”, a declarat Florin Egner.
Administratorii au discutat ieri şi despre programul de ridicare a deşeurilor în zilele de sâmbătă şi duminică. „Există posibilitatea concretă ca în negocierea dintre Consiliul Judeţean şi Diasil să intervină această modificare, ca depozitul să fie deschis şi duminică, pentru ca Botoşaniul să scape de acest coşmar al gunoiului în zilele de duminică”, a mai precizat Florin Egner.
Val de plângeri penale făcute de Cezar Nicuţă
Urban Serv a încheiat anul 2017 cu pierderi de aproximativ 500.000 de lei, însă a reuşit să se redreseze în primul semestru al anului. Rămân de rezolvat procesele şi plângerile penale făcute de Cezar Nicuţă. Acesta nu recunoaşte Consiliul de Administraţie numit în luna iunie, drept pentru care a deschis 11 acţiuni în instanţă şi a făcut şapte plângeri penale, vizaţi fiind directorul Simion Drelciuc, membrii CA Ioan Brânzei şi Vasile Chiru, reprezentanţii Consiliului Municipal în Adunarea Generală a Acţionarilor, alţi funcţionari din Urban Serv.
În ultimele săptămâni, societatea a fost condusă de Camelia Şuşter, director economic, Simion Drelciuc, directorul general, şi Cezar Nicuţă, director adjunct, aflându-se în concediu. Simion Drelciuc a revenit joi la muncă.
„Modificarea organigramei o fac pe barba lor”
Ieri, directorul general a declarat că Cezar Nicuţă se află în concediu medical de peste 60 de zile. Contactat telefonic, Cezar Nicuţă a confirmat informaţia, declarând că se pregăteşte de o intervenţie chirurgicală. „Atât timp cât sunt în concediu medical, contractul meu de mandat rămâne în vigoare. Dacă modifică organigrama şi îmi încetează contractul în timpul concediului medical, atunci o să aibă o problemă. Modificarea organigramei o fac pe barba lor. Nu mi-a comunicat nimeni nimic. Chiar dacă sunt în concediu medical şi voi intra în posesia hotărârii Consiliului de Administraţie, o voi ataca la instanţă”, a declarat acesta. Mai mult, Cezar Nicuţă susţine că actualul Consiliu de Administraţie nu este constituit legal, „nu apare la Registrul Comerţului, fiind suspendat de el, prin intermediul instanţei şi de către Iulian Aprotosoaie (un fost membru al CA – n.r.)”.
„Nu ştiu cum pot modifica organigrama vizavi de postul meu, atât timp cât acest post este suspendat deoarece a fost ocupat de Liviu Toma (vicepreşedintele Consiliului Judeţean – n.r), iar transformarea unui post cu contract de mandat, într-un post cu contract individual de muncă ar presupune să-i înceteze contractul vicepreşedintelui Toma, care este suspendat, ori un contract care este suspendat nu poţi să umbli la el. Nu-i înţeleg ce doresc să facă acolo, însă mergem la instanţă în continuare”, a concluzionat Cezar Nicuţă.
– Virginia CONSTANTINIU