Situaţie neverosimilă în comuna Mihălăşeni unde o hotărâre emisă anul trecut de Consiliul Local (CL), referitoare la sistemul de salarizare, a fost corectată prin intermediul instanţei de judecată. Mai exact, în momentul în care au trebuit să stabilească noile salarii, aleşii locali au adoptat un act normativ, HCL 52/2017, fără să mai respecte bugetul şi ierarhia funcţiilor pe orizontală şi verticală. Ulterior, când s-a descoperit gafa, în septembrie 2017 a fost promovată o nouă hotărâre de consiliu HCL 60/2017 pentru anularea primului act normativ. Dar a fost vorba de o a doua gafă întrucât, în condiţiile în care prima hotărâre îşi produsese deja efectele, situaţia nu putea fi corectată decât prin instanţă.
Situaţia a fost sesizată imediat de juriştii din cadrul Instituţiei Prefectului, care au deschis o acţiune în instanţă, în cadrul Secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Botoşani, solicitând intrarea în legalitate.
La rândul lor, când au realizat ce au făcut, consilierii locali au deschis şi ei o acţiune în instanţă, cele două dosare fiind ulterior conexate. Doar că întreaga procedură a durat destul de mult, de la sfârşitul lunii noiembrie 2017 până luna trecută, când Tribunalul Botoşani a emis sentinţa privind anularea ultimei hotărâri şi corectarea erorii din primul act normativ. „Obligă pârâtul Consiliul Local al comunei Mihălăşeni să emită o nouă hotărâre prin care să dispună modificarea Hotărârii Consiliului Local al comunei Mihălăşeni nr. 52 din data de 11.07.2017 privind aprobarea salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului comunei Mihălăşeni, judeţul Botoşani, cu respectarea principiilor ierarhizării funcţiilor prevăzut de art. 8 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 şi a diferenţierii pe funcţii, grade/trepte şi gradaţii, conform art. 10 din Legea-cadru nr. 153/2017, fără diminuarea cuantumului salariilor de bază a funcţiilor efectiv ocupate din organigrama aparatului de specialitate, cu aplicabilitate începând cu data de 01.07.2017”, se arată în decizia instanţei. Totodată, pentru ca lucrurile să intre în normalitate, iar salariaţii primăriei să nu fie nevoiţi să aducă banii înapoi, magistraţii l-au obligat pe primarul comunei Mihălăşeni să emită noi dispoziţii de încadrare salarială individuale cu aplicabilitate începând cu data de 1 iulie 2017. „Aceste erori nu au fost unele de substanţă, ci doar de formă şi nu au afectat salariile celor din Primăria Mihălăşeni. Totul este procedural, angajaţii şi-au luat salariile, nu este nici o problemă”, a spus la descoperirea gafei secretarul Primăriei Mihălăşeni, Gheorghe Gabriela.
Situaţia din această comună întregeşte oarecum imaginea a ceea ce s-a întâmplat anul trecut în toată ţara când, odată cu intrarea în vigoare a legii privind salarizarea unitară în sistemul public, mai multe consilii locale au majorat salariile celor din primării fără să aibă buget pentru a le acoperi, ori au renunţat la investiţii pentru a plăti noile salarii.
– Sebastian GHEORGHIU