Şansele ca lucrările la drumul strategic al judeţului să demareze în acest an sunt infime. La această situaţie s-a ajuns din cauza procedurilor birocratice, proiectul după care vor fi executate lucrările fiind gata din luna martie. „Ieri au ieşit avizele de la drumuri naţionale pentru racordurile drumuri judeţene cu drumuri naţionale, dar şi pentru subtraversările de la Truşeşti. Am mai obţinut avizul de la SNCFR şi de la Asociaţia Căilor Ferate care au trebuit să dea şi ei un aviz din cauza faptului că drumul strategic se intersectează cu linia de cale ferată”, a spus Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ).
Acesta a mai precizat că imediat ce vor ajunge aceste documente la CJ, vor fi verificate şi trimise mai departe la ADR Piatra Neamţ. „Această procedură durează cam o săptămână, după care le trimitem la evaluare la Piatra Neamţ pentru aproximativ o lună, după care lucrările se vor scoate la licitaţie lucrările”, a mai spus Costică Macaleţi.
Asfalt înlocuit cu piatră
În schimb drumurile judeţene care formează drumul strategic au fost distruse şi mai mult după ploile din ultimele zile. „Vom interveni în perioada următoare pe anumite porţiuni de drum în zona Truşeşti, Lunca, Suliţa, Hlipiceni, Răuseni acolo unde asfaltul este pur şi simplu distrus. Acolo practic vom apela la soluţii provizorii, se va pune piatră în loc de asfalt pentru a se putea circula cât de cât în condiţii acceptabile”, a declarat vicepreşedintele CJ Dorin Birta.
Protest din cauza străzilor distruse
De altfel, în urmă cu aproximativ trei săptămâni aproximativ 50 de locuitori ai comunelor Răuseni, Hlipiceni şi Todireni au protestat în faţa Consiliului Judeţean (CJ), sătui de starea jalnică a DJ 282, cel care străbate aceste localităţi. Aceştia au venit cu goarne şi pancarte prin care îşi exprimau nemulţumirea. „Siguranţa rutieră =Viaţa”, „Străzi şi drumuri expirate, voi în jeep-uri şi palate” , „Umilinţa şi nepăsarea voastră dăunează sănătăţii”, „Voi aveţi palate, noi avem maşini stricate”, „Voi cu banii snopi – noi dăm cu maşini în gropi”, sunt câteva dintre mesajele înscrise pe pancartele protestatarilor. Oamenii spun că s-au săturat de promisiunile autorităţilor. „Până la Răuseni ambulanţa face două ore, deşi sunt aproximativ 54 de kilometri de la Botoşani, iar dacă unul dintre noi face infarct nu avem nici o şansă de salvare”, a spus unul dintre protestatari.
Drumul strategic are o lungime totală de 106,2 kilometri, iar beneficiari direcţi vor fi peste 50.000 de cetăţeni care vor avea drumuri judeţene asfaltate în comunele Albeşti, Blândeşti, Călăraşi, Dângeni, Dobârceni, Gorbăneşti, Hăneşti, Hlipiceni, Lunca, Mihălăşeni, Răuseni, Suliţa, Todireni şi Truşeşti, precum şi cei din comuna Şipote din judeţul Iaşi.
Valoarea totală a investiţiei este de 334.307.160 lei (inclusiv TVA), iar durata execuţiei este de 33 de luni.
– Alexandru DOROFTEI