spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomePrima PaginăEşec într-o anchetă de milioane de euro

Eşec într-o anchetă de milioane de euro

Eşec de proporţii în mega ancheta declanşată de poliţiştii şi procurorii botoşăneni împotriva valutiştilor din Piaţa centrală. După cinci ani de la organizarea percheziţiilor soldate cu reţinerea unor suspecţi, cei vizaţi de anchetă au scăpat de dosarul penal, dar şi de amenzile aplicate de poliţişti. Ba mai mult, cei ridicaţi atunci cu mascaţii au reuşit să-şi recupereze banii, dar şi bijuteriile ridicate în vederea confiscării. Ultimul care urmează să-şi primească valuta şi bijuteriile înapoi este suceveanul Daniel Andronic, în cazul lui sentinţa definitivă urmând să se pronunţe cel mai probabil săptămâna viitoare. Aşa se face că după toată desfăşurarea de forţe din iulie 2013 s-a ales praful şi pulberea, cei ridicaţi atunci continuându-şi activitatea.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Anchetă la autosesizarea autorităţilor

 

Ancheta a fost declanşată în februarie 2013, când poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au autosesizat cu privire la faptul că Maricel Ungureanu şi Vasile Gheorghiţă ar desfăşura activităţi de schimb ilegal de valută, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale, sumele obţinute fiind reintroduse în circuit, fie prin realizarea de noi schimburi ilegale de valută sau prin acordarea de împrumuturi cu dobândă.

Au urmat o serie de interceptări, ocazie cu care numărul suspecţilor a crescut la şase, cercetările fiind extinse asupra lui Petru Matei, Jan Dreţcanu, Aurel Matei şi Marcel Vasile Buragă. Urmărindu-i pas cu pas, poliţiştii au aflat că suspecţii adunau valuta provenită din schimburile nelegale şi din cămătărie şi o trimiteau la Suceava, cel puţin o dată pe săptămână, unde era trecută prin casele de schimb valutar controlate de Daniel Andronic, sumele în lei rezultate întorcându-se la Botoşani. Asta după ce valutiştii botoşăneni negociau la telefon cursul de schimb şi sumele tranzacţionate.

 

Tranzacţii de milioane de euro

 

În total, poliţiştii au numărat zeci de schimburi de acest gen, sumele vehiculate totalizând undeva 1,8 milioane de dolari, 3,2 milioane de euro, peste 680.000 de lire sterline şi alte mii de franci elveţieni, zloţi, forinţi sau dolari Singapore.

Prin urmare, pe 8 iulie 2013, poliţiştii au descins la domiciliul suspecţilor, dar şi în casele de schimb valutar ale societăţii Restmo Exchange SRL Suceava, administrată de Daniel Andronic. 15 percheziţii au fost organizate atunci, în urma descinderilor fiind ridicate importante sume de bani –  peste 260.000 de euro, 33.000 dolari SUA, 60.000 lire sterline, 7.000 franci elveţieni şi aproximativ 500.000 de lei, dar şi peste un kilogram de bijuterii din aur, precum şi aproape o jumătate de tonă de cafea, toate sumele şi bunurile, care se apropiau de un milion de euro, fiind deţinute fără documente.

 

Suspecţii au scăpat după ce au achitat câteva mii de lei

 

Reţinuţi pentru 24 de ore, cei şase botoşăneni şi suceveanul Daniel Andronic au fost acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, dar au fost eliberaţi ulterior. A fost sesizat Oficiul Naţional de Combatere a Spălării Banilor (ONCSB), inspectoratul antifraudă delegat pe lângă Parchetul Curţii de Apel Suceava şi au fost întocmite trei rapoarte de constatare economico-financiare.

Surpriza a apărut însă când s-a cerut punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care a stabilit că, fiind vorba de evaziune fiscală cu un prejudiciu de sub 50.000 de euro pe fiecare persoană în parte, cei în cauză pot scăpa de urmărirea penală dacă îşi plătesc obligaţiile fiscale datorate.

Astfel, când s-a tras linie şi s-a stabilit care au fost veniturile reale obţinute şi impozitele aferente, obligaţiile fiscale neachitate stabilite în sarcina celor şase botoşăneni au oscilat între 11.700 de lei, în cazul lui Maricel Ungureanu, şi 408 lei în cazul lui Marcel Basile Buragă.

Prin urmare, aceştia nu au mai stat pe gânduri şi au scos banii şi au plătit toate obligaţiile.

Cum şi ONCSB a comunicat că faptele nu pot fi catalogate drept spălare de bani, întrucât sumele obţinute se întorceau în acelaşi mediu, iar cei care au împrumutat bani au susţinut că cei în cauză nu le percepeau dobândă, anchetatorii au trebuit să renunţe şi la celelalte acuzaţii.

În consecinţă, pe 27 august 2015, la doi ani de la percheziţii, procurorii au dispus clasarea cauzei, cei şase valutişti alegându-se cu câte o amendă administrativă de câte 1.000 de lei fiecare. Mai mult, toate măsurile asiguratorii au fost ridicate. Aşa se face că după toată operaţiunea, statul s-a ales cu aproape 50.000 de lei încasaţi din impozite şi taxe (n.r. – suma cea mai mare a plătit-o suceveanul Daniel Andronic, 21.387 lei, reprezentând impozit pe profit).

Anchetatorii sperau să confişte măcar banii şi bijuteriile, însă amenzile aplicate de poliţişti, după clasarea cauzei, au fost contestate în instanţă şi anulate de magistraţi pe motiv că sancţiunile şi măsurile aferente au fost aplicate la mai mult de un an de la constatarea faptelor. Astfel, toţi botoşănenii şi-au recuperat banii, mai puţin Jan Dreţcanu, care în timpul procesului de la Judecătorie a renunţat la acţiunea deschisă împotriva Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

1 COMMENT

Botoșani
nori împrăștiați
-1.4 ° C
-1.4 °
-1.4 °
85 %
2.2kmh
50 %
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...