Cei din structurile de Apărare şi Ordine Publică nu vor mai beneficia de pensii mai mari ca salariile. După ordonanţa din august 2017, care a plafonat pensiile de serviciu la valoarea maximă a soldelor, Guvernul a venit cu un proiect de lege care să legifereze acest lucru, proiectul urmând să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor.
Propunerea a stârnit reacţia sindicaliştilor, care acuză faptul că această lege ar anula o serie de drepturi obţinute legal şi conferite prin alte acte normative, şi anume bonusul pentru fiecare an peste vechimea în serviciu minimă necesară pentru pensionare, contribuţia individuală suplimentară la pensie şi posibilitatea de a include la calcul pensiilor a gradaţiilor aferente semnului onorific „În Serviciul Patriei”.
„Printr-o scamatorie juridică, Guvernul a dispus plafonarea pensiilor la o medie a salariilor nete care ar corespunde salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, ceea ce înseamnă, în mod direct, eliminarea drepturilor care motivează personalul din acest sector de activitate să rămână în activitate până la vârsta maximă”, explică sindicaliştii botoşăneni. Altfel spus, dacă salariile din sistem nu au fost majorate ca în cazul altor categorii de bugetari, iar celelalte gradaţii nu mai sunt luate în calcul la stabilirea pensiilor, cei care îndeplinesc condiţiile de trecere în rezervă nu mai au niciun motiv să mai rămână în sistem. De altfel, potrivit noii legi, pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale din sistem, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie.
În structurile de Apărare şi Ordine Publică sunt cazuri de foşti angajaţi care au ieşit din activitate chiar şi cu pensii de peste 10.000 de lei. Noul sistem nu îi va afecta însă pe aceştia, deoarece un drept câştigat nu poate fi retras, ci urmăreşte să nu mai apară de acum încolo astfel de cazuri. Acualii angajaţi susţin însă că astfel de situaţii erau oricum cu totul excepţionale, iar ei vor fi privaţi de nişte drepturi care li se cuveneau şi sunt nedreptăţiţi atât la salariu cât şi la ieşirea la pensie.
– Sebastian GHEORGHIU
Toți oamenzi muncii sa muncească pentru paraziti
Nesimtitilor ! Un profesor cu 40 de ani vechime iese la pensie cu 1500 lei iar organele au pensii speciale !Legi facute de prosti pentru prosti ! Romani , iesiti la lupta ca altfel astia care ne conduc vor lua de la cei multi si vor da pensii nesimtite !