Un consilier din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Botoşani riscă să-şi piardă postul, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat în situaţie de incompatibilitate. Paul Abuziloae a contestat decizia ANI, dar a pierdut un prim război în instanţă, Curtea de Apel Suceava respingându-i acţiunea ca nefondată.
Sentinţa poate fi atacată cu recurs.
Pe 16 martie 2018, ANI a anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că a constatat starea de incompatibilitate în cazul consilierului din cadrul Direcţiei pentru Agricultură, Paul Abuziloae. Potrivit ANI, în perioada 20 mai 2011-05 decembrie 2012, acesta ar fi deţinut şi exercitat simultan funcţia de consilier în cadrul Direcţiei de Agricultură Botoşani şi calitatea de prestator în cadrul RGIC Consultanţă SRL, încălcând astfel dispoziţiile legii. Audiat de inspectorii de integritate, Paul Abuziloae a invocat faptul că în anul 2010, când au fost diminuate salariile funcţionarilor din cauza crizei mondiale, el a fost diagnosticat cu afecţiune hepatică, iar pentru a-şi suplimenta veniturile a început să colaboreze cu firma RGIC Consultanţă, cu atât mai mult cu cât avea doi copii studenţi, cărora trebuia să le asigure condiţiile necesare pentru studii.
În plus, el a arătat că întreaga lui activitate de la Direcţia pentru Agricultură nu era de consultanţă, ci de colectare de date, şi prin urmare nu consideră că ar fi fost în incompatibilitate, activitatea din domeniul privat derulându-se perfect legal.
Aceste motivaţii nu au ţinut în faţa inspectorilor ANI şi nici în timpul procesului, atât inspectorii de integritate cât şi magistraţii considerând că prin natura funcţiei ocupate în instituţie botoşăneanul intra în conflict de interese cu cea de consultant la firma privată.
Paul Abuziloae mai are însă o cale de atac, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă va pierde însă războiul cu ANI, el riscă să fie destituit. Şi asta pentru că, potrivit legii, starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară, iar persoana faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de trei ani.
– Sebastian GHEORGHIU
Noi mutiyorii de rand nu avem nici un drept.Doar judecatorii,procurorii ,militienii dupa ce ies la pensie cu 15000-30000 de lei pot sa faca ce vor ei pt. ca nu le ajyung pensiile care de fapt nu sunt pensii ci hotuie curata.