Un aşa-zis afacerist care nu ştie să scrie şi să citească a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Botoşani la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Şi nu pentru trei lei, ci pentru o fraudă de aproape 100.000 de euro. Este vorba de Ionel Stănescu, din oraşul Hîrlău (Iaşi), care a fost obligat de instanţă să plătească o sumă colosală la bugetul de stat, şi anume 435.443 lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se va calcula dobânda legală. Totodată, magistraţii i-au interzis şi dreptul de a mai fi administrator la vreo societate comercială. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
Afacerile care au fost cât pe ce să îl trimită în puşcărie s-au desfăşurat în urmă cu mai bine de şapte ani. „S-a reţinut că, în calitate de administrator al societăţii Alumin Petrotub SRL Botoşani, în perioada februarie-iunie 2010, a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă de facturi fiscale de achiziţii mărfuri, fără a avea la bază operaţiuni reale, de la societăţi tip «fantomă», cauzând bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 435.443,71 lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată deductibilă”, se menţiona în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Practic, banii intrau în buzunar, iar pentru a nu se plăti impozite la stat se inventau tot felul de achiziţii de bunuri, echipamente şi servicii, însă numai pe hârtie.
Fraudă de 100.000 de euro
Evaziuni au mai fost în judeţ, însă cazul este interesant din două puncte de vedere. În primul rând, societatea Alumin Petrotub SRL Botoşani a fost înfiinţată în 2007 şi preluată de Ionel Stănescu pe 19 februarie 2010. Când s-a făcut transferul, datele au fost comunicate şi Registrului Comerţului Botoşani, însă la „specimen de semnătură” s-a făcut menţiunea „semnatarul nu ştie să scrie şi să citească”. Cu alte cuvinte, un analfabet a reuşit să păcălească statul cu 100.000 de euro.
În al doilea rând, ce nu s-a spus până acum a fost ce anume l-a băgat în bucluc. În primul rând, a fost vorba de un raport întocmit de Garda Financiară, care îl luase în colimator de fapt pe fostul lider al organizaţiei municipale PNL Suceava, Marius Zmău, care îşi băgase firma în insolvenţă pentru nişte datorii de aproape două milioane de lei.
Cazul a ajuns şi în atenţia celor de la Fisc, dar şi a Poliţiei, iar în urma anchetei suceveanul a fost trimis în judecată pentru evaziune, pe motiv că ar fi înregistrat în contabilitatea societăţii facturi fiscale ce conţineau operaţiuni fictive, sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit şi a TVA-ului în sumă totală de 2.275.342 de lei.
Când au extins cercetările, anchetatorii au descoperit că printre „partenerii” de afaceri ai suceveanului era firma Alumin Petrotub condusă de Stănescu, care la rândul lui înregistrase achiziţii fictive de mărfuri şi servicii. Asta în condiţiile în care Alumin Petrotub Botoşani a fost declarată inactivă, deci fără drept de a desfăşura activităţi economice.
Acum, Ionel Stănescu va trebui să stea liniştit patru ani, cât este termenul de supraveghere, pentru că în situaţia în care va recidiva el riscă să ajungă în puşcărie.
Între timp, şi omul de afaceri Marius Zmău a fost condamnat definitiv pentru evaziune fiscală, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, şi găsit vinovat pentru crearea unui prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro, bani pe care va trebui să-i plătească către bugetul de stat.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.
– Sebastian GHEORGHIU