Cazul decesului unei adolescente de doar 16 ani a marcat cadrele medicale şi a declanşat o anchetă a poliţiei privind cauzele care au dus la moartea acesteia. Totul a început joi seară în comuna Durneşti. Din motive încă necunoscute, părinţii fetei de 16 ani au ajuns cu ea la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, spunând că aceasta se simţea rău. Chestionaţi mai în amănunt, aceştia au ridicat însă din umeri, legat de ce ar fi putut cauza starea tinerei, iar medicii au intrat în alertă la scurt timp de la sosirea ei, pentru că starea generală a fetei se deteriora de la un minut la altul.
Pentru că la examenele imagistice şi interne nu s-a evidenţiat nimic, însă fata prezenta anomalii la măsurarea tensiunii arteriale şi ritmului caridac, s-a solicitat şi consultul unui cardiolog, astfel că minora a fost transportată cu ambulanţa cu medic a SMURD, de la Pediatrie, la Spitalul Judeţean.
Starea acesteia a continuat să se înrăutăţească, iar la scurt timp după consultul cardiologic fata şi-a pierdut cunoştinţa şi a intrat în stop cardio-respirator. Cadrele medicale au început manevrele de resuscitare imediat şi le-au continuat pe secţia de reanimare de la Pediatrie timp de mai mult de o oră, fără însă ca minora să mai poată fi readusă în simţuri.
Medici şocaţi de reacţia părinţilor
Cazul i-a marcat cu atât mai mult pe cei din Urgenţe, cu cât atât părinţii fetei, cât şi copila, nu au reacţionat deloc la încercările disperate ale medicilor de a afla dacă fata a înghiţit vreo substanţă toxică, pentru a-i putea administra tratamentul specific.
„Medicii o întrebau ce a înghiţit, şi îi explicau că este în stare foarte gravă, iar ea le spunea că o doare şi că le-a spus de la început că o doare. Nu însă şi ce anume. Părinţii erau şi ei extrem de tăcuţi şi ridicau din umeri”, a povestit un asistent din cadrul Centrului de Primiri Urgenţe.
Ceea ce a ridicat şi mai multe semne de întrebare cadrelor medicale a fost faptul că, într-un târziu, când medicii le-au spus părinţilor că fata are şanse minime, tatăl ar fi întrebat dacă nu ar putea fi salvată cu spălături stomacale, ceea ce ar fi putut fi un semn că acesta ar fi ştiut că minora a înghiţit ceva.
„A fost un caz care ne-a marcat pe toţi”
În primă fază medicii au presupus că fata a înghiţit o substanţă ce a fost asimilată de organism într-un timp extrem de scurt, cum ar fi Furadanul, otravă de şobolani sau alte insecticide extrem de puternice şi toxice, care pot deveni letale în timp scurt de la ingerare. Un semn pentru această supoziţie a fost şi faptul că minora avea midriază, adică pupilele erau foarte dilatate, acesta fiind unul dintre simptomele pentru ingestia de substanţe extrem de toxice pentru organism.
„S-a făcut tot ce este omeneşte posibil, din partea tuturor. Din păcate, nu s-a mai putut reanima pacientul. A fost un caz care ne-a marcat pe toţi”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Poliţiştii au demarat o anchetă
Cazul a intrat în atenţia poliţiei, care a declanşat imediat o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la moartea şocantă a tinerei, şi cât ştiau părinţii din ceea ce s-a întâmplat până să o aducă pe adolescentă la spital.
Furadanul este un insecticid carbonic de culoare roz pe bază de Carbofuran, destinat tratamentului seminţelor de porumb, floarea soarelui sau sfeclă de zahăr. Carbofuranul este unul dintre cele mai toxice produse pentru om. Un mililitru din acest produs poate fi fatal.
Furadanul nu se poate comercializa, întrucât face parte din grupa unu de toxicitate, spun specialiştii. Cu toate acestea, în fiecare gospodărie de la ţară, în perioada culturilor, pot fi găsite astfel de produse.
– Tudor CHIRIAC