Are doar 14 ani, este din judeţul Botoşani, iar în toamnă va merge la liceu. Va învăţa bine, iar peste patru ani va intra la facultate, apoi va începe serviciul, cel mai probabil ca profesoară, pentru că iubeşte copiii, se va căsători şi va face o fetiţă. Acum un an era un vis, căruia îi acorda măcar câteva minute zilnic. Acum nu mai îndrăzneşte să viseze. Vrea doar să-şi vadă fiica sănătoasă. Atât.
Este povestea unei adolescente care anul trecut a devenit mamă la doar 13 ani şi, din păcate, nu este singurul caz de acest fel. Din cauza lipsei de educaţiei, a dorinţei de a scăpa dintr-o casă cu părinţi fie prea represivi, fie nepăsători, sau pur şi simplu din întâmplare, zeci de adolescente devin mame şi trebuie să uite de studiat şi să înveţe să devină mame.
Mamă în clasa a şasea
Anul trecut, în evidenţele autorităţilor au intrat 95 de botoşănence devenite mame înainte de a împlini 18 ani. Cea mai tânără dintre ele avea doar 13 ani, atunci când a fost dusă în sala de naşteri şi a trebuit să facă operaţia de cezariană, care i-a amputat pentru totdeauna copilăria. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, în 2017 au mai intrat în rândul mamelor două copile în vârstă de 14 ani, 13 de 15 ani, 22 de 16 şi 55 în vârstă de 17.
„Din totalul mamelor minore care au născut în 2017, doar una a ajuns în centrul maternal. Celelalte au fost integrate în familie, fiind ajutate de părinţi să-şi crească micuţii”, a declarat medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.
Fenomenul ia proporţii
Fenomenul naşterii la vârste fragede nu mai este o noutate la Botoşani, iar singurul lucru îmbucurător este că, în ultimii ani, numărul minorelor care au născut s-a menţinut constant, la aproximativ 90. Grav este, însă, că în multe sate din judeţ sarcinile sunt aproape o obişnuinţă la copile de 15-16 ani, fiind considerate ca atare chiar şi de autorităţi, care nu mai depun niciun efort pentru a-i convinge pe adolescenţi că viaţa sexuală începută prea devreme are o mulţime de efecte negative.
Nici părinţii nu se chinuiesc prea mult să le explice acest lucru, iar la şcoală profesorii abia pot ţine pasul cu programa şcolară. Uneori, până şi orele de dirigenţie, singurele în cadrul cărora se poate face educaţie sanitară, se transformă în ore de matematică sau română. Singurii care au ajuns să mai facă astfel de lecţii sunt cei de la Direcţia de Sănătate Publică, însă sunt prea puţini pentru a ajunge în toate colţurile judeţului. În aceste condiţii suntem poate chiar mii de copii sunt condamnaţi să trăiască în aceeaşi ignoranţă ca părinţii sau bunicii lor, mulţi deveniţi părinţi, la rândul lor, la 14 sau 15 ani.
„O sarcină nedorită apare în mediile sărace şi acolo unde e ignoranţă. Fetele devin mature din punct de vedere sexual cu patru-cinci ani înainte de a deveni mature din punct de vedere emoţional şi intelectual. Acest lucru, coroborat cu lipsa educaţiei sexuale, duce la o sarcină nedorită”, au declarat psihologii.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.
– Tudor CHIRIAC