Cel de-al doilea proces intentat de procurori Lilianei Teodoriu, fostul medic din cadrul Comisiei de Evaluare şi Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă de pe lângă Casa Judeţeană de Pensii, intră în linie dreaptă. Ieri, la mai bine de un an şi patru luni de la trimiterea dosarului în instanţă, magistraţii Camerei preliminare din cadrul Tribunalului Botoşani au confirmat actele de urmărire penală şi au dispus începerea procesului.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Întârzierea a fost determinată de mai multe excepţii de neconstituţionalitate a dispoziţiilor legale invocate de Liliana Teodoriu şi care au trebuit să fie soluţionate de Curtea Constituţională. Între timp, o parte dintre martorii audiaţi de procurori în timpul anchetei penale, cum ar fi Dumitru Obadă sau Dumitru Mocanu, au şi decedat.
Procesul se anunţă a fi unul de durată, şi asta pentru că nu mai puţin de 37 de botoşăneni s-au constituit părţi civile în cauză, toţi aceştia urmând să fie chemaţi la bară pentru a povesti în faţa instanţei ce s-a întâmplat. Cei care s-au stins din viaţă ar urma să fie reprezentaţi de urmaşi. Cert este că mai toţi cei care au fost menţionaţi în dosar ca şi „părţi vătămate” sunt suferinzi de diverse afecţiuni, iar din acest motiv audierile s-ar putea prelungi.
Anchetă făcută pe bucăţi
Dosarul a fost trimis în instanţă la sfârşitul lui august 2016 şi face trimitere la peste 100 de presupuse fapte de corupţie. În fapt, este vorba de un rest din ancheta declanşată în urmă cu peste şase ani şi jumătate, când procurorii, copleşiţi de numărul mare al celor care susţineau că au trebuit să dea şpagă pentru a primi pensia pe caz de boală, au decis să împartă ancheta în două pentru a nu întârzia prea mult cu cercetările. Astfel, în primul dosar Liliana Teodoriu a fost trimisă în judecată şi condamnată definitiv, iar în acest al doilea dosar investigaţiile procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au continuat până în vara lui 2016, anchetatorii reţinând în sarcina Lilianei Teodoriu nu mai puţin de 131 de fapte de luare de mită şi alte 20 de presupuse fapte de abuz în serviciu.
Audiată de anchetatori, Liliana Teodoriu a respins toate acuzaţiile şi a susţinut că este nevinovată. Pusă în situaţia să ofere o serie de explicaţii privind mărturiile unor botoşăneni, aceasta a susţinut că nu a băgat nimănui mâna în buzunar şi că ar fi acceptat o serie de cadouri pentru că „aşa era practica”. Ba mai mult, ea a invocat şi o serie de prevederi din Legea drepturilor pacientului, care menţionează, la unul dintre articole, faptul că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţilor unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”.
Cei care nu cotizau riscau pierderea pensiei
Scandalul a izbucnit în vara lui 2011, când Liliana Teodoriu a fost ridicată de procurori pe motiv că a luat şpagă de la zeci de pacienţi pentru a le elibera documente medicale în vederea pensionării pe caz de boală. Atunci, oamenii au trimis mai multe sesizări pe la diverse instituţii, inclusiv la poliţie şi parchet, acuzând faptul că cei care nu „cotizau” erau purtaţi pe drumuri, retrogradaţi sau depensionaţi, deşi îndeplineau condiţiile pentru a beneficia de pensie pentru incapacitate de muncă.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.
– Sebastian GHEORGHIU