luni, decembrie 23, 2024
AcasăPrima PaginăPremiul Eminescu pleacă în Mureş (galerie foto)

Premiul Eminescu pleacă în Mureş (galerie foto)

Aurel Pantea, poet şi critic literar, a primit aseară la Botoşani Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia pe anul 2017, o dată cu cununa de lauri şi premiul de 35.000 de lei brut din partea municipalităţii botoşănene. Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia şi Opus Primum a fost organizată la Casa Tineretului, deoarece Teatrul „Mihai Eminescu” este de mai mulţi ani în reabilitare.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Din păcate, gala a debutat sub auspicii nu tocmai favorabile. Astfel, reprezentanţii Editurii Cartea Românească s-au arătat deranjaţi de faptul că li s-a impus un timp limitat pentru a acorda premiile editurii.

 

Spectatori şocaţi de cuvintele de pe scenă

 

Nemulţumirile au pălit însă în faţa momentelor de perplexitate produse de Medeea Iancu, premiată pentru volumul „Delacroix este tabu”. Fiind printre puţinele femei prezente la decernarea premiilor Cartea Românească şi a premiilor Eminescu, poeta a dorit să spună câteva cuvinte. „Eu sunt tipa pe care aţi hărţuit-o, tipa pe care aţi numit-o curvă, prostituată”, iar vorbele au continuat cu expresii feministe şi pornografice. Spectatorii au fost contrariaţi de expresiile folosite într-o manifestare dedicată lui Eminescu, chiar dacă era vorba de un poem. Ca reacţie la ceea ce auzeau pe scenă, unii spectatori au părăsit sala.

Momentul penibil a fost într-un final depăşit, iar gala şi-a intrat în coordonatele cerute de o manifestare culturală de înaltă ţinută. Floricel Aioniţoaie, prezentatorul galei, s-a văzut nevoit să atragă atenţia că gala este transmisă live, iar limbajul trebuie să fie unul adecvat.

„Dacă Mihai Eminescu ar fi astăzi aici, şi el este astăzi aici, undeva prin sală, face procesul-verbal, se bucură pentru că el va da samă pentru ce se întâmplă aici. El este aici pentru că nu poate fi în altă parte, pentru că este peste tot. El este în sufletul şi mintea noastră, pentru că are dimensiunea a ceea ce numai cultura română în întregul ei o poate avea”, a spus, printre altele Geo Popa, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii.

Ion Pop, a recunoscut că juriul nu l-a ales cu foarte multă uşurinţă pe câştigătorul premiului pentru Opera Omnia, pentru că numele prezentate reprezintă valori reale al poeziei româneşti. Aurel Pantea, poetul mureşean laureat la 66 de ani, care activează şi în mass-media, dar este şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, a afirmat că Premiul Eminescu îl onorează pe orice poet român. „Credinţa mea este că poetul are o destinaţie, vocaţia poetică este o fatalitate căreia nu i te poţi opune”, a spus, printre altele, laureatul.

 

Premiu şi pentru debut

 

Premiul Naţional „Mihai Eminescu” Opus Primum, pentru debut literar, a fost acordat scriitoarei Cristina Stancu, pentru volumul de poezii „Teritorii”, apărut la Editura „Tracus Arte”. Poeta a declarat ca Premiul Eminescu este unul foarte special pentru ea. „Am absolvit Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Bucureşti, iar Mihai Eminescu este primul poet pe care l-am citit în viaţa mea. Faptul că primesc acest premiu este un fel de continuare a legăturii mele cu Eminescu” , a spus poeta.

Valoarea premiului a fost de 3.500 de lei.

Gala de aseară s-a încheiat cu spectacolul susţinut de Nicu Alifantis. Îndrăgitul artist s-a declarat emoţionat că evoluează în faţa atâtor poeţi şi a recunoscut că are o legătură deosebită cu Botoşaniul, adăugând că în acest an aniversează 45 de ani de la debut.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

 

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
96 %
2.3kmh
100 %
lun
1 °
mar
2 °
mie
5 °
joi
1 °
vin
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Prefectul a ajuns primul, dar Federovici atacă pe turnantă.

EDITORIAL

Avem și nu avem președinte, avem și nu avem parlament, avem și nu avem guvern. Trăim consecințele unei serii de decizii proaste, începând cu...

EPIGRAMA ZILEI

Săraca vecina mea, Tinerețile-o omoară: Mai tot timpul este grea De când e ... ușoară! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...