Aproape 100.000 de consultaţii au fost acordate anul trecut numai în medicina de urgenţă în judeţul Botoşani. Cu alte cuvinte, unul din patru botoşăneni ar fi trecut pe la Urgenţe în ceea ce a fost până acum anul cu cel mai mare aflux de pacienţi de la înfiinţarea medicinii de urgenţă. Dintre aceste consultaţii, peste jumătate, adică 62.140, au fost prezentări doar în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU-SMURD), la care s-au adăugat 22.560 de prezentări la Secţia de Pediatrie şi 6.704 prezentări la Maternitate. Pe lângă acestea, alte peste 10.000 de prezentări au fost la Dorohoi, Psihiatrie şi Săveni.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Cifrele au crescut în toate serviciile de urgenţe din judeţ, iar personalul medical se află tot mai des în situaţia de a fi sufocat de numărul mare de pacienţi, care fie sunt cu afecţiuni foarte grave, fie nu suferă de nimic sever, însă sunt foarte recalcitranţi pentru că trebuie să aştepte. Şi unii, şi alţii sunt consultaţi de către medicii urgentişti, care sunt prinşi la mijloc.
„Pacienţii care se adresează acestui serviciu ar trebui să reprezinte o afecţiune acută, ceea ce înseamnă că simptomele s-au instalat în decurs de una, două, câteva ore. Aglomeraţia de la UPU se produce din cauza pacienţilor care nu reprezintă afecţiuni acute, a pacienţilor cu afecţiuni vechi, cronice şi care se prezintă din diferite motive, pentru că nu au găsit medicul de familie, pentru că nu s-au dus în ambulatoriul de specialitate să stea la rând, să ia un bon de ordine”, a precizat medicul Petre Rădăuceanu, şeful UPU-SMURD Botoşani.
Botoşănenii sunt tot mai bolnavi
Medicii urgentişti spun că numărul persoanelor care prezintă afecţiuni grave este în creştere, însă mai problematic este faptul că legislaţia este atât de permisivă în momentul de faţă încât orice pacient care se prezintă la Urgenţe trebuie consultat. Unii preferă să aştepte şi 4-5 ore decât să meargă la medicul de familie, aşa cum sunt sfătuiţi de personalul din triaj.
„Oamenii sunt tot mai bolnavi. O arată şi statisticile bolilor cronice, unde numărul pacienţilor este în continuă creştere şi la vârste tot mai tinere. Între aceste prezentări sunt, însă, şi pacienţi cu 4-5 prezentări, poate chiar mai multe, iar aici vorbim de o permisivitate prea mare a legislaţiei, potrivit căreia trebuie să acorzi asistenţă medicală oricărui caz, chiar dacă poate se pretează pentru o consultaţie la medicul de familie”, a spus un medic specialist din cadrul UPU-SMURD. Acesta crede că resursele de timp, medicaţie şi materiale medicale consumate cu pacienţii care reprezintă non-urgenţe însumează aproape jumătate din banii decontaţi în medicina de urgenţă.
– Tudor CHIRIAC