Municipalitatea riscă să plătească peste 15.000 de lei daune, din cauza unui copac prăbuşit peste o maşină. Autorităţile locale au pierdut deja o primă bătălie în instanţă, însă cazul urmează să fie analizat şi de Tribunalul Botoşani, care va da verdictul final. Întâmplarea de la care a pornit totul s-a petrecut în 13 noiembrie 2016, în timpul unei furtuni, când un tei uscat de pe strada Octav Onicescu a cedat sub vântul puternic şi s-a prăbuşit peste trei maşini parcate în apropiere, o Dacia Sandero fiind avariată destul de serios.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
A doua zi de la incident, proprietarul autoturismului, E.I.N., a mers la reprezentanţa auto şi a solicitat un deviz de lucrări pentru reparaţii, costul lucrărilor fiind de 14.759,26 de lei. Hotărât să recupereze paguba de la cei vinovaţi, botoşăneanul a acţionat în instanţă municipalitatea, considerând că totul ar fi fost din cauza neglijenţei autorităţilor. Astfel, în decembrie 2012, botoşăneanul E.I.N. concesionase respectivul loc de parcare, doar că în apropiere era un tei de mari dimensiuni, uscat, care ameninţa să cadă. Din acest motiv, atât Asociaţia de Proprietari nr. 3, în raza căruia se afla acest arbore, dar şi mai mulţi locatari din zonă, au cerut municipalităţii, în nenumărate rânduri, tăierea lui.
În septembrie 2016, cei de la Primărie au aprobat tăierea teiului cu pricina, doar că nu a fost luată nici o măsură concretă. A urmat un proces în care autorităţile locale au invocat faptul că au făcut mai multe demersuri legale pentru tăierea teiului şi că cei responsabili ar fi reprezentanţii Ocolului Silvic Botoşani, care nu ar fi marcat copacul cu pricina pentru a putea fi tăiat.
În instanţă, însă, s-a dovedit că teiul ar fi fost totuşi marcat, şi că de fapt cei de la Direcţia de Servicii Publice, Sport şi Agrement, care ar fi trebuit să taie copacul, ar fi amânat lucrarea. Prin urmare, în baza probatoriului administrat, magistraţii au apreciat că întreaga culpă aparţine municipalităţii, prin reprezentanţii săi, care „putea şi trebuia să prevadă urmările păgubitoare ale prăbuşirii arborelui”, mai ales că în apropiere era parcarea ocupată permanent cu autoturisme, iar în cauză au fost primite mai multe sesizări de la cetăţeni. Astfel, printr-o sentinţă emisă de Judecătoria Botoşani, instanţa a admis acţiunea în răspundere delictuală formulată de botoşănean şi a obligat Municipiul Botoşani să-i plătească lui E.I.N. despăgubiri în sumă de 14.759,26 lei, cu dobânda legală aferentă, dar şi cheltuielile de judecată în sumă de 1.843 lei.
Hotărârea a fost atacată cu apel, dosarul urmând să fie analizat şi de Tribunalul Botoşani.
– Sebastian GHEORGHIU