Medicii botoşăneni continuă să plece în străinătate. Deşi situaţia nu este a fel de gravă ca în anii trecuţi, atunci când aproape 100 de medici migrau în fiecare an, doctorii continuă să ia calea străinătăţii. Şi câteva zeci de asistenţi pleacă anual în Italia, Germania sau Marea Britanie pentru contracte de mii de euro lunar.
Migraţia cadrelor medicale a creat o criză fără precedent în spitale. În judeţul Botoşani activează în prezent puţin peste 500 de medici, însă statisticile arată un necesar de aproape dublu. Deşi anual sute de noi medici ies de pe băncile facultăţilor, şi în ciuda creşterilor salariale impresionante din acest an, deficitul de personal continuă să se adâncească, locul medicilor care ies la pensie nefiind ocupat de medici tineri, care preferă în continuare calea străinătăţii sau centele universitare.
Lucrătorii din domeniul medical s-au numărat printre cei mai căutaţi muncitori români şi în 2017, alături de ospătari, barmani, bucătari, muncitori agricoli, meseriaşi din omeniile industriale, ingineri, bone sau cei calificaţi în asistenţa la domiciliu şi în serviciile specifice vaselor de croazieră.
Breasla medicală se situează pe locul doi în topul domeniilor din care s-a emigrat anul acesta.
Peste 15.000 de medici români activează peste graniţă
Aproximativ 15.700 de medici români lucrează în străinătate, conform unui studiu realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS).
“În sistemul medical, conform estimărilor autorilor, aproximativ 15.700 de medici români îşi practică în prezent meseria în străinătate, cu precădere în state din vestul Europei (Germania, Marea Britanie, Franţa). Într-o declaraţie recentă a Societăţii Naţionale de Medicină de Familie se menţiona că deficitul de medici de familie este de aproximativ 600, deci nesemnificativ. Cu ocazia cercetării întreprinse în 2017 prin proiect referitor la deficitul de medici pe fiecare judeţ înregistrat de direcţiile judeţene de sănătate publică s-a aflat din răspunsurile parţiale (24 din 42 de direcţii au oferit informaţii) că deficitul de medici specialişti era de aproximativ 4.700”, relevă un comunicat al ARPS despre rezultatele studiului “Emigraţia forţei de muncă înalt calificate din România.