Stresul îi loveşte dur şi pe copii. Confruntaţi cu programul supraîncărcat de la şcoală, cu presiunea de a fi cât mai la modă şi cât mai populari, cu bătaia de joc a unora dintre colegi sau cu dorul de părinţii plecaţi la muncă în străinătate, sute de copii din Botoşani ajung să sufere de depresie.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă, în primele 10 luni ale lui 2017, la Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul unităţii au fost internaţi 545 de copii, dintre care 316 băieţi.
Specialiştii în psihologie şi psihiatrie spun că statisticile arată o parte pozitivă, dar şi una negativă, lucrul bun fiind că botoşănenii încep să apeleze la ei atunci când văd că fiii lor au probleme. Partea negativă este că, atunci când ajung la ei, copiii şi adolescenţii sunt în stare destul de gravă, unii fiind în pragul tentativei de suicid. Asta pentru că, în timp, au învăţat să-şi mascheze suferinţa în faţa celor dragi.
„Depresia la copii are particularităţi legate în primul rând de vârstă. Iritabilitatea este o particularitate la depresia la copil şi adolescent. Modificările în greutate, scăderea apetitului sau modificarea aspectului fizic sunt alte particularităţi întâlnite la copil şi adolescent”, a precizat Laura Jijie, medic primar în psihiatrie pediatrică.
Bolnavi de stres cronic
Specialiştii în psihologie şi psihiatrie spun că mulţi dintre pacienţii lor suferă de suprasolicitare sau stres cronic, asemenea adulţilor, având nevoie de luni întregi de consiliere şi chiar de tratament. Potrivit acestora, unul dintre motivele acestei situaţii este chiar presiunea pusă de părinţi şi de şcoală asupra copiilor, care doresc ca aceştia să lucreze tot mai mult sau mai bine. În aceste condiţii, copiii ajung să se refugieze în mâncare, mulţi confruntându-se cu probleme de greutate, iar adolescenţii în etnobotanice, alcool sau alte droguri pentru a face faţă programului supraîncărcat.
Medicii spun că părinţii ar trebui să-şi înţeleagă mai mult copiii, să le cunoască mai bine aptitudinile reale şi să nu-i preseze excesiv cu performanţele şcolare.
Medicii psihiatri spun că o altă cauză a depresiilor suferite de copii şi adolescenţi este lipsa părinţilor.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.