Ferventă utilizatoare a comunicatului de presă ca instrument de autopromovare, senatorul Doina Federovici a ţinut departe de opinia publică din Botoşani o informaţie importantă. Este vorba despre numirea sa, la sfârşitul lunii septembrie, în „comisia Iordache”, structura specială creată la nivelul celor două camere ale Parlamentului pentru a modifica legile justiţiei după solicitările liderilor partidelor de la guvernare.
După ce celebra Ordonanţă 13 a fost anulată, în urma protestelor impresionante de la finalul anului trecut, şefii PSD şi ALDE au lăsat în sarcina Parlamentului analiza modificărilor dorite.
„Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei”, aşa cum este denumirea oficială, a finalizat deja o parte dintre propuneri privind pachetul de legi privind sistemul de justiţie românesc, urmând ca acestea să fie supuse votului în Camera Deputaţilor şi în Senat până la sfârşitul acestui an.
Modificările anunţă subordonarea magistraţilor faţă de ministrul Justiţiei, reduc prerogativele preşedintelui statului în numirea acestora şi interzice procurorilor şi judecătorilor să vorbească în public, dacă astfel defăimează una dintre celelalte puteri ale statului. Tot de la corpul nou de legi se aşteaptă şi mult disputata modificare a pragului financiar al abuzului în serviciu, variantele prezentate de către diverse surse anunţând un prag de 100.000 sau chiar 200.000 de lei, sub care abuzul în serviciu nu va mai fi o infracţiune, ci o contravenţie. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii celor două partide de la guvernare, şi totodată ai celor două camere parlamentare, sunt două dintre aceste ţinte ale modificărilor.
Botoşăneanca Doina Federovici este unul din cei 12 membri ai comisiei numiţi de partidele de la guvernare să dea forma dorită legilor aşteptate de Dragnea şi Tăriceanu. Comisia are 23 de membri, iar preşedinte este Florin Iordache, iniţiatorul Ordonanţei 13 din funcţia de ministru al Justiţiei. Numirea în comisie este o dovadă a apropierii dintre senatorul botoşănean şi şeful său direct, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, iar pachetul de legi este motivul principal al nemulţumirii tuturor românilor ce au protestat în stradă, şi în acest an, solicitând continuarea luptei anticorupţie în România.
Deşi au fost aspru criticate din interiorul sistemului de justiţie, modificările sunt considerate de către Doina Federovici „propuse de judecători”, asociaţiile acestora „apreciind reforma justiţiei susţinută de PSD”. În legătură cu pragul abuzului în serviciu, senatorul ne-a declarat că „până acum nu s-a decis deocamdată nimic”.