O parte dintre copiii care au venit pe lume înainte de termen au fost sărbătoriţi ieri de cadrele medicale care au asistat la naşterea lor şi care i-au îngrijit ulterior, 17 noiembrie fiind Ziua Internaţională a Copilului Prematur.
Deşi atunci când au venit pe lume unii au fost la un pas de moarte, zeci de bebeluşi au acum o viaţă normală, datorită personalului din cadrul Maternităţii, dar şi a aparaturii performante cu care este dotată secţia de neonatologie. Pentru a ajunge să fie sănătoşi şi să se bucure de o viaţă normală, copiii născuţi prematur au nevoie de o îngrijire specială, iar de multe ori petrec lungi perioade de timp în spital, până când ajung să fie ca orice copil care se naşte la termen.
„Este important să conştientizăm că există prematuritate şi că este important să fie studiată şi pusă în prim-plan, pentru că în ultimii ani s-au făcut mari progrese în ce priveşte îngrijirea copilului prematur. O sarcină normală începe după 37 de săptămâni. Un copil este numit prematur dacă se naşte sub 37 de săptămâni şi, cu cât scădem vârsta de sarcină, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mici şi cu atât nevoia de îngrijiri speciale este mai mare. Avem copii care se nasc la 25-28 de săptămâni şi sunt perfect sănătoşi şi duc o viaţă normală. Datorită dezvoltării tehnologiei, a dezvoltării metodelor de reanimare, ventilaţiei mecanice, datorită echipei medicale, copiii prematuri au şansa la o viaţă normală”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean.