Reabilitarea Teatrului „Eminescu” pare că a ieşit din blocajul în care se află de câţiva ani, dar numai din punct de vedere al documentaţiei, nu şi al fondurilor necesare continuării lucrărilor. Arhitectul Mihai Tulbure a finalizat noua documentaţie, la care a lucrat câteva luni, şi care va fi folosită de edili la Bucureşti în demersurile vizând atragerea unor fonduri.
„Vedem încheiată şi reproiectarea clădirii teatrului, ceea ce înseamnă depăşirea, în sfârşit, a unei etape care ne împiedica, aceea de a putea prezenta la Compania Naţională de Investiţii (CNI) un proiect de consolidare a teatrului şi poate din acest moment să scoatem din impas lucrările de reabilitare”, a declarat ieri Traian Apetrei, directorul instituţiei.
Se pare că varianta agreată de reprezentanţii CNI este asigurarea fondurilor pentru lucrările de consolidare, urmând ca municipalitatea să contracteze un credit pentru a acoperi restul lucrărilor.
Partea de consolidare presupune un efort financiar de aproximativ 8 milioane de lei, costul total al lucrărilor ridicându-se la aproximativ 30 de milioane de lei.
Traian Apetrei este încrezător că situaţia teatrului se va normaliza. Noua documentaţie prevede un nou tip de sală, cu 410 locuri, fără amfiteatru accentuat. „Remediem ceea ce ne-a îndemnat la vremea respectivă să pornim la această curată aventură care a devenit reabilitarea teatrului, adică clădirea să aibă un acoperiş în toată regula, instalaţii electrice, instalaţii în interior de sunet, de lumină, toate aceste aprobări de la ISU, o sală cu un anume confort, celelalte spaţii necesare”, a precizat Traian Apetrei.