Din ce în ce mai multe familii de botoşăneni se destramă, numărul divorţurilor crescând în judeţ. Conform datelor furnizate de către Direcţia Judeţeană de Statistică, în luna aprilie a acestui an, cea mai recentă în care s-a realizat statistica în 2017, s-au înregistrat 91 de divorţuri, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când 42 de căsătorii au fost desfăcute.
Potrivit specialiştilor, violenţa în familie, nivelul scăzut de trai, nesiguranţa locurilor de muncă, dar şi problemele financiare sunt printre cauzele care duc la neînţelegeri între soţi şi implicit la divorţ. Plecarea în străinătate pentru studii, dar mai ales pentru a aduce noi venituri familiei, afectează în mod iremediabil relaţia partenerilor, dar şi modul de dezvoltare al copiilor.
„De cele mai multe ori un divorţ este anunţat de anumite simptome ale cuplului, un sentiment puternic de nefericire, lipsa satisfacţiei şi a speranţei că pe termen mediu şi lung situaţia se va remedia. Prima etapă a eroziunii relaţiei de cuplu este caracterizată de un amestec de sentimente pozitive şi negative, starea de tensiune fiind accentuată de deteriorarea comunicării. Dacă s-au epuizat toate căile de împăcare, oamenii trebuie să înţeleagă că nu există motive să trăim o viaţă lipsită de dragoste. Copiii nu trebuie în nici un caz transformaţi în pioni într-un război psihologic cauzat de dezamăgiri sau orgolii”, spune psihoterapeutul Anca Larionesei.
Situaţie explicată şi prin schimbarea mentalităţii
Un alt motiv al divorţului este schimbarea mentalităţii, pentru că înainte femeile se fereau să divorţeze, le era ruşine de familie, dar acum această temere a dispărut. „În societatea românească, acum 10 ani era o ruşine să fii femeie divorţată, gura lumii căuta vinovaţii sau motivele care au condus la desfacerea căsătoriei, astfel că multe femei suportau un calvar alături de un soţ alcoolic sau agresiv, târând şi copiii într-o poveste ce-i poate marca şi la vârsta adultă”, spune în continuare psihoterapeutul.
Căsătoria timpurie reprezintă şi ea un motiv din cauza căruia oamenii se despart. „Partenerii iau decizia de a se căsători grăbindu-se, nu se cunosc bine sau au aşteptări ca partenerul să se schimbe, aşteptări care nu se realizează şi atunci se ajunge la divorţ”, mai spune Anca Larionesei.