Jafuri pe stradă în plină zi, atacuri în bezna nopţii asupra unor bătrâni şi crime comise cu o violenţă extremă – sunt apucăturile unor tineri din ziua de azi, care au ajuns să-şi câştige existenţa doar cu pumnul. Cel mai recent caz a fost înregistrat sâmbătă în municipiul Botoşani, când un tânăr de 20 de ani, din comuna Corni, a atacat două femei pe stradă pentru a le fura bijuteriile din aur.
Primul atac a avut loc dimineaţă, în jurul orei 10.00, pe strada Împărat Traian, când o femeie de 65 de ani a fost urmărită şi prădată de lănţişorul din aur de la gât. Victima a sunat la 112, iar poliţiştii au iniţiat imediat o anchetă. Pe baza semnalmentelor oferite de femeie, oamenii legii au verificat toată zona, însă tâlharul nu a fost localizat. Cu toate acestea, poliţiştii au dispus mai multe măsuri, fiind alertate toate structurile – de la Ordine publică, până la Investigaţii criminale.
După circa şapte ore, însă, tâlharul a acţionat din nou. De data aceasta în zona străzii Pacea, când o femeie de 56 de ani a fost atacată printre blocuri. Împinsă, aceasta a fost prădată tot de bijuterii, atacatorul reuşind să-i fure lănţişorul din aur de la gât. Victima a strigat după ajutor, însă nimeni nu a intervenit.
A urmat un nou apel pe 112, iar poliţiştii au ajuns imediat în zonă. Ajutaţi şi de victimă poliţiştii l-au reperat pe individ şi l-au reţinut pentru 24 de ore. Ieri acesta urma să fie prezentat în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Pentru a preveni tâlhăriile prin smulgerea bijuteriilor, poliţiştii au venit cu o serie de recomandări, atenţionând că, în perioada estivală, victimele preferate ale agresorilor sunt femeile. Pe lângă sfaturile clasice privind evitarea zonelor necirculate sau a străduţelor neiluminate, ori atenţionări vizavi de modul de acţiune al tâlharilor, poliţiştii au venit şi cu o serie de sfaturi care transformă victimele în adevăraţi agenţi şi care să-i prindă eventual pe atacatori. „Încercaţi, pe cât posibil, să reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului, constituţia fizică, vestimentaţia şi, dacă este posibil, cât mai multe detalii”, întrucât aceste date îi vor ajuta pe anchetatori.
Între recomandările emise nu se menţionează însă nimic despre acţiunile poliţiştilor privind protejarea populaţiei – suplimentarea efectivelor la ordine publică, intensificarea patrulărilor, utilizarea camerelor de supraveghere montate în oraş pentru prevenirea acestor atacuri, etc.
„În cazul acestui gen de infracţiuni, cea mai bună metodă de apărare este strigătul de ajutor”, se menţionează în recomandările poliţiştilor.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.
probaaaaa