Anchetele penale deschise de procurorii anticorupţie în cadrul APIA Botoşani încep să aibă efect. Ieri, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Frumuşica, Constantin Rădeanu, a unui fermier din aceeaşi comună, Ion Munteanu, şi a directorului APIA Botoşani, Stelian Liviu Zaharia, pentru o presupusă fraudă cu fonduri europene în care prejudiciul depăşeşte 30.000 de euro.
Principalele acuzaţii aduse de anchetatori împotriva acestora vizează folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, respectiv complicitate la aceste fapte. Potrivit procurorilor anticorupţie, în luna mai 2010, Ion Munteanu, în calitatea sa de administrator şi preşedinte al consiliului de administraţie al cooperativei agricole „Holmferm” din comuna Frumuşica ar fi depus la APIA Botoşani mai multe documente false, inexacte şi incomplete, solicitând subvenţii europene pentru închirierea unei suprafeţe de 523,21 hectare de păşune.
Cererea a fost aprobată în iunie 2011 de către reprezentanţii APIA, iar ulterior cooperativa agricolă a beneficiat de 143.538,33 de lei reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafaţă aferentă campaniei 2010. Cazul a intrat mai apoi în atenţia procurorilor DNA, iar investigaţiile derulate au condus la ideea că cererea pentru obţinerea subvenţiei ar fi fost depusă la instigarea primarului Constantin Rădeanu, pentru obţinerea banilor cei doi beneficiind de complicitatea lui Stelian Liviu Zaharia, pe atunci doar funcţionar APIA, acesta din urmă fiind şi cel care a primit cererea şi a trimis dosarul mai departe.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Botoşani, care urmează să verifice legalitatea administrării probatoriului şi a sesizării instanţei de judecată, după care se va stabili data la care va începe procesul.
Primarul comunei Frumuşica, Constantin Rădeanu, susţine că nu a avut nici o implicare şi că îşi va dovedi nevinovăţia în instanţă. Pe de altă parte, acesta a recunoscut că la un moment dat a fost promovată o hotărâre de Consiliu Local în care s-a stabilit taxa de păşunat şi în acelaşi timp s-a dispus închirierea suprafeţei de păşune, pentru un an, către Holmferm.
Din comisia de închiriere au făcut parte patru membri – primarul, viceprimarul şi încă doi angajaţi ai primăriei, însă doar primarul a fost inculpat. Interesant este că din întreaga sumă de 143.000 de lei, circa 103.000 lei s-au dus către primărie.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.