vineri, aprilie 11, 2025
AcasăPrima PaginăSănătate lăsată la voia întâmplării de şefii judeţului

Sănătate lăsată la voia întâmplării de şefii judeţului

Sănătatea botoşănenilor depinde aproape 100% de banii trimişi de la nivel central. Deşi Consiliul Judeţean are în grijă unul dintre cele mai mari spitale din Moldova, instituţia nu reuşeşte să găsească soluţii pentru principalele probleme existente în sistem, respectiv finanţarea necorespunzătoare şi deficitul de personal.

Problema lipsei de finanţare pentru Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Secţia de Pediatrie, de care politicienii nu au ezitat să se folosească de nenumărate ori în campanii electorale, a existat ani la rând, aceasta fiind dotată la nivel de Centru de Urgenţe, însă funcţionând ca o cameră de gardă.

După lungi demersuri prin care s-a realizat preluarea finanţării de către Ministerul Sănătăţii, aşa cum era şi normal, unitatea este din nou în prag de desfiinţare pentru că nu se reuşeşte găsirea de soluţii la nivel de Consiliu Judeţean pentru atragerea de medici pediatri, cei care sunt în prezent lucrând la limita epuizării.

Problema lipsei de medici putea fi rezolvată măcar parţial dacă se amenajau locuinţe de serviciu pentru medici sau dacă li se acordau o serie de facilităţi, cum ar fi asigurarea transportului. În loc de acestea, însă, preşedintele CJ, Costică Macaleţi, s-a oferit, de exemplu, să-l ajute cu cărţi pe medicul clujean care a creat Secţia de neurochirurgie.

Deşi există de ani de zile promisiunea privind amenajarea de apartamente pentru medici, acest lucru nu s-a întâmplat încă. Singurul care s-a implicat în acest sens este preşedintele Consiliului de Administraţie de la Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru, acesta plătind chiria pentru apartamentul unde a locuit neurochirurgul de la Spitalul Judeţean. Între timp, acesta a accesat programul Prima Casă şi şi-a achiziţionat o casă în Botoşani, dorind să dezvolte Secţia de neurochirurgie de la Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).

Bani mai vin doar în ani electorali

Suma cu care Consiliul Judeţean contribuie la bugetul sănătăţii este destul de mică. Astfel, anual, nici 2% din bugetul total al celei mai mari unităţi sanitare din Moldova nu este asigurat de CJ. Reprezentanţii spitalului se declară însă mulţumiţi. „În anul în care am venit la conducerea spitalului suma era aproape de zero. Ne bucurăm că am obţinut peste 5 milioane anul trecut şi o foarte mare parte s-a dus pe aparatură”, a precizat Corneliu Mihai, managerul SJU Botoşani. Din banii alocaţi de CJ anul trecut, au fost achiziţionate, printre altele, aparatura necesară dotării sălii de operaţie pentru neurochirurgie, aparate de ventilare mecanică, aparate de monitorizare a funcţiilor vitale, ecografe 3D, dar şi aparatură de reanimare pentru nou născuţi, un sistem de ventilaţie pentru blocul alimentar al spitalului, o combină frigorifică pentru banca de sânge, sisteme de intubare dificilă, şi alte câteva zeci de aparate necesare în special în reanimare, care au totalizat peste 1,5 milioane de lei.

Alte aproape 3 milioane de lei au fost alocate pentru plata tichetelor de masă ale angajaţilor timp de aproape şase luni, iar cu alte câteva sute de mii de lei s-au efectuat lucrări de reparaţii capitale şi dotarea cu sistem de alarmare la incendiu a întregii clădiri a Maternităţii. Totul, însă, într-un an cu alegeri locale şi generale. În acest an, însă, CJ nu a făcut vreo licitaţie pentru aparatură sau alte investiţii necesare sănătăţii.

O altă problemă pentru care CJ nu a găsit încă o soluţie este Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, aceasta funcţionând într-o clădire veche, care aproape se dărâmă. Pe lista şefilor de la CJ se află şi problema helioportului, în lipsa căruia ambulanţa aeriană nu poate veni în judeţ noaptea. Asta în ciuda faptului că, atât financiar cât şi logistic, investiţia ar putea fi cu uşurinţă suportată din bugetul CJ.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
4.4 ° C
4.6 °
4.4 °
71 %
1.8kmh
100 %
vin
4 °
S
8 °
D
15 °
lun
17 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mai bine ar fi în vacanță, dar pe viscolul ăsta e bun și teatrul.

EDITORIAL

În mod normal, un editorialist de la o publicație provincială ar fi trebuit să abordeze subiecte de interes local, cum ar fi demonstrația din...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...