Mărturiile unor persoane audiate în procesul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, au început să creeze valuri. Chemat ieri în instanţă pentru a fi audiat, Constantin Pătrar, un angajat al societăţii Cornel’s Floor, a susţinut că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ar fi consemnat în declaraţia lui de la urmărire penală lucruri pe care nu le-ar fi spus.
Surpriza a apărut în momentul în care Constantin Pătrar a fost chemat la bară de judecători pentru a povesti ce ştie despre construcţia casei din cartierul „Lebăda”. Bărbatul, care lucrase la realizarea cerdacului, a povestit tot ce a ştiut, menţionând că în timpul execuţiei ar fi apărut două persoane, un bărbat şi o femeie, ambii de circa 40 de ani, care s-ar fi uitat la lucrare şi au plecat ulterior, ori în declaraţia depusă la dosar de către procurorii DNA figura şi faptul că el ar fi recunoscut bărbatul într-o fotografie. „Nu este adevărat că mi s-a prezentat o fotografie a acelei persoane şi aş fi recunoscut acea persoană”, a spus Constantin Pătrar.
Iar surprizele au continuat, pentru că în declaraţie procurorii menţionaseră şi faptul că el ar fi ştiut că locuinţa cu pricina ar fi fost realizată în totalitate de firmă, în condiţiile în care el nu ar fi declarat aşa ceva. „Nu este adevărat că aş fi declarat la urmărirea penală că o altă echipă din care au făcut parte numiţii Adochiţei, Pîrvu şi Vieru ar fi executat în secţia de producţie uşile, geamurile, scările şi balustradele. Nu îmi menţin nici declaraţia în sensul că aş fi ştiut că respectiva construcţie, în întregul ei, ar fi construită de colegii mei de serviciu”, a spus Constantin Pătrar.
Atenţionat de preşedintele completului de judecată, bărbatul a susţinut că nu-şi explică de ce s-au consemnat acele lucruri în declaraţia lui, dar a recunoscut că la finalul audierii sale la DNA Suceava nu a mai citit declaraţia şi nu a ştiut ce a semnat.
Interesant este că procurorul de şedinţă nu a reacţionat în niciun fel la susţinerile bărbatului. În schimb, avocata Silvia Tudor a susţinut că proba cu aşa-zisa recunoaştere după fotografie nu poate fi reţinută, întrucât, potrivit procedurilor, după presupusa recunoaştere ar fi trebuit întocmit un proces verbal de recunoaştere, care nu ar exista la dosar.
Avocaţii invocă „practici staliniste”
Declaraţiile de ieri din instanţă vin în contextul în care avocaţii lui Ţurcanu au susţinut şi la alte termene de judecată că martorii chemaţi în proces ar fi fost intimidaţi de procurorii DNA cu dosare penale de mărturie mincinoasă, dacă nu recunosc declaraţiile de la urmărire penală. De altfel, doi dintre martori, Ştefan Codău şi Dumitru Anuţei, audiaţi la primele termene ale procesului, au fost puşi sub urmărire penală pentru mărturie mincinoasă şi condamnaţi la plata unor amenzi de 1.350 de lei fiecare, după ce şi-ar fi schimbat declaraţiile în instanţă. Ori, inclusiv la termenul de luna trecută, un alt martor, Aristomel Apopei, fiindu-i citită declaraţia de la urmărirea penală, adică din ancheta DNA, a declarat în faţa instanţei că nu-şi aduce aminte să fi făcut unele afirmaţii consemnate de procurori.
Pe acest fond, la sfârşitul lui ianuarie, unul dintre avocaţii lui Ţurcanu, Vasile Tudor, i-a acuzat pe procurorii DNA de „practici staliniste”. „DNA aplică o adevărată strategie. Se merge pe principiul «Spui cum vreau eu, scapi. Nu spui cum vreau eu, ai încurcat-o». Este un fel de şantaj”, a invocat atunci avocatul Vasile Tudor.
Acuze grave pentru fostul şef al CJ
Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în primăvara anului trecut, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani întrucât, susţin anchetatorii, în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său Aristomel Anuşcă, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari pentru ca omul de afaceri să câştige o serie de licitaţii pentru investiţii derulate cu finanţare de la buget. Casa ar fi fost ridicată de societatea Cornell’s Floors, dar prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise de firma paravan.
Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. Arestat preventiv în martie 2016, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată alături de socrul său, Aristomel Anuşcă, acesta din urmă fiind inculpat pentru complicitate, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Botoşani.