Dosarul fraudei de la evaluarea naţională descoperită anul trecut la Botoşani şi în care a fost implicat Ioan Ştefan Lungu, fiul primarului din Salcea, Ilie Lungu, s-a lăsat deja cu o serie de condamnări.
Astfel, în urma semnării unui acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii anticorupţie, Mariana Raţă, femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni, cea care a mijlocit înlocuirea lucrărilor reale, a primit un an şi opt luni cu suspendare pentru aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la accesarea informaţiilor nedestinate publicităţii, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la sustragerea de înscrisuri şi complicitate la uz de fals. Potrivit sentinţei, femeia va fi supusă unui termen de supraveghere de doi ani.
O altă victimă colaterală este inspectorul de poliţie Marius Grigoraş, care în urma semnării acordului de recunoaştere a vinovăţiei a primit o pedeapsă de un an şi o lună de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual şi uz de fals, magistraţii Tribunalului Suceava dispunând în cazul lui amânarea aplicării pedepsei.
În schimb, Cătălin Huţu, fostul director al Şcolii Salcea, care a colaborat cu anchetatorii în cadrul investigaţiilor derulate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Suceava, a semnat şi el un acord de recunoaştere, procurorii avansând în cazul lui o pedeapsă de un an şi şase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de doi ani, dar acordul urmează să fie analizat de Tribunalul Suceava.
Proces deschis şi de DNA
În schimb, primarul de Salcea, Ilie Lungu, profesoara de limbă română Nicoleta Zettel şi fostul director al Şcolii Gimnaziale Plopeni, Mihai Gîză, profesor de matematică, adică cei care ar fi pus la cale frauda, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru constituire de grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri, însă procesul nu a început întrucât dosarul se află încă în Camera preliminară.
Potrivit rechizitoriului, primarul comunei Salcea, Ilie Lungu, i-ar fi promis profesorului Mihai Gîză suma de 200 de lei pentru a interveni pe lângă directorul Şcolii Salcea, Cătălin Huţu, pentru ca acesta din urmă să-şi dea concursul la fraudarea tezelor la limba română şi la matematică scrise de fiul edilului. În plus, prin intermediul lui Gîză, primarul a promis „sprijin politic” pentru ca soţia lui Cătălin Huţu să ocupe funcţia de director adjunct la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, precum şi 400 de lei. De asemenea, tot prin intermediul lui Mihai Gîză, i-a promis Nicoletei Zettel suma de 400 de lei şi sprijin politic pentru a rămâne pe funcţia de director al Şcolii Plopeni.
Cercetări începute de la o reclamaţie
Ancheta a plecat de la o sesizare prin care se semnala că una dintre lucrările de la evaluarea naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit în Centrul de corectură de Botoşani nota 10. În urma verificărilor s-a descoperit că cele două lucrări ale fiului primarului aveau scrisuri diferite, semn că şi teza de la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Investigaţiile aveau stabilească că teza la română a fost scrisă de Nicoleta Zettel, în timp lucrarea la matematică ar fi fost realizată de Mihai Gîză. Imediat după descoperea fraudei, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, acesta fiind notat cu 1 pentru ambele teze, fiind însă admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, acolo unde fusese repartizat iniţial în baza mediei de admitere.