Monitorul de Botosani
Î n dimineţile geroase de iarnă, la temperaturi resimţite de -15 grade Celsius, barajul de la Rogojeşti devine locul de întâlnire pentru zeci de pescari amatori care doresc să îşi pună la încer- care îndemânarea şi noro- cul cu pescuitul la copcă. Apa îngheţată şi vântul pătrunzător nu îi descura- jează pe cei veniţi cu un singur ţel, captura cea mai mare. Unii au venit pregătiţi, cu scule şi haine groase, de la zeci de kilometri distan- ţă. Alţii, se mulţumesc să treacă de pe un mal pe altul, cu mâna în buzunar şi o undiţă improvizată. „Vin în fiecare zi aproape, câte 2-3 ore, după aia plec acasă, ce să fac, e frig, e rece, nu poţi să stai. Nu prea se prinde, nu prea mănâncă, nu ştiu, s-au retras pe undeva. Văd că în partea aia sunt oamenii, cred că în partea aia sunt retraşi bibanii, că e mai adânc. Gheaţa are vreo 15, 10-15 centimetri, în unele locuri poate are mai mult încă. Eu de vreo 2 ani îs cu pescuitul” , spune Florin, un localnic chiar din apropierea lacului. „Răbdarea e o carac- teristică a pescarului ” Dacă Florin a venit cu strictul necesar, alt grup de pescari, din judeţul vecin, pare mult mai bine pregă- tit pentru a înfrunta frigul, dar şi pentru a prinde peşte. „În primul rând tre- buie pasiune. Este primul lucru care te scoate din căldura căminului, să spun aşa, şi te face să înfrunţi frigul. în al doilea rând, ce să zic, pe lângă pasiune îţi mai trebuie echipamentul necesar, care după cum vine vedeţi constă la vremea asta în haine bune, încălţăminte corespunzătoare şi cele trebuincioase pescuitului. O foreză, cred că o cunoaşte toată lumea. şi în rest beţe de copcă, năluci şi insistenţă. Răbdarea e o caracteristică a pescaru- lui. Deci toţi ştiu ce înseamnă răbdare. Atâta timp cât eşti pasionat, nimic nu ne stă în cale”, spune Mihai Nicoară. Majoritaea vin de la pri- mele ore ale dimineţii şi stau în funcţie de cât pot îndura frigul. „Nu ştiu pe la cât am ajuns în dimi- neaţa asta. 7 şi ceva, 8, pe acolo. Plecăm de diminea- ţă, dar nu ne uităm la ceas când ajungem. Din păca- te, în ultimii ani gheaţa e cam puţină, în sensul în care, ştiu eu, doar o săptă- mână-două se poate pes- cui. Anul trecut au fost vreo 3-4 săptămâni. Anul ăsta asta cred că e a doua săptămână când e gheaţă aici pe Rogojeşti. Probabil că mai ţine o săptămână. De săptămâna viitoare se încălzeşte iar. Cândva da, eram mai activi, gheaţa ţinea mai mult timp” , a completat un alt pescar. „Fiecare tip de pescuit are farmecul lui ” Acesta spune că pescui- tul, indiferent de sezon, este în primul rând despre pasiune. şi atât iarna, cât şi vara, timpul petrecut pe marginea apei, sau, ca acum, chiar pe ea, este unic. „Fiecare tip de pes- cuit are farmecul lui. Nu ştiu, iarna, pescuitul la copcă parcă are un farmec aparte, vedeţi şi voi, e altceva. Vara e cald, e fru- mos, dar şi iarna are far- mecul ei” , spune Mihai. Pe lângă pasiunea pen- tru pescuit, în această perioadă împătimiţii aces- tui sport trebuie să aibă şi un grad de „nebunie”, aventurându-se pe gheaţa lacului, care la mal are o adâncime de 10 metri, dar poate ajunge şi la 14. Ace- ştia sunt, însă, buni cunos- cători ai gheţii şi ştiu când să se aventureze şi când nu. „Ca să ne apărăm ce să facem, geci mai imper- meabile pentru vânt, pan- taloni pentru vânt imper- meabili, cizme de spumă. Gheaţa cât să aibă, să aibă eu ştiu, 10 centimetri. Asta e gheaţă sigură, pen- tru că e gheaţă din aia sti- cloasă. Dacă era din aia mată… Dar asta e sigu- ră” , spune Florin Babei. „De mic copil fac asta” Pentru mulţi, pescuitul la copcă nu înseamnă doar un hobby, ci o pasiune de- o viaţă. Este un sport care provoacă nu doar rezisten- ţa fizică, dar mai ales răb- darea şi perseveranţa. Uneori îţi trebuie ore bune până când înţelegi cum să îţi pui momeala, cum să simţi mişcările peştelui. Asta face totul mai intere- sant. în plus, atmosfera de aici e diferită. Iarna, când frigul pătrunde adânc în oase, ai senzaţia că eşti mult mai aproape de natu- ră, că timpul se opreşte în loc. „Patima, microbul. De mic copil fac asta. Bine, eu nu-s de aici de la Rogo- jeşti, eu îs din Botoşani, locuiesc în Huţani. Eu bat Prutul, îs pescar de crap, dar iarna mai ieşim la copcă, mai la un bibănel, mai ieşim din casă” , mai spune Florin Babei. Este suficient să întrebi un pescar despre unelte sau monturi, că începe şi vorbeşte cu o căldură şi o pasiune de nedescris, care par să contracareze instant frigul de afară. „Tot tot felul de năluci, eu pescuiesc la de astea, verticale, tot o formă de peşte. Cu de astea dăm la biban. un peşte artificial care imită tot un peşte. El să vadă ceva în apă, că ocheşte, că străluceşte”, spune pescarul. însă, chiar şi pentru cei care nu au trăit această tra- diţie de când erau mici, barajul de la Rogojeşti are un farmec greu de descris în cuvinte. Gheaţa pare să ţină întreaga comunitate adu- nată aici, toţi pescarii fiind uniţi de aceeaşi pasiune. Iar pe măsură ce ziua pro- gresează, discuţiile devin mai intense, pline de poveşti despre prinderea peştilor mari şi despre lec- ţiile învăţate pe gheaţă. Controale de la AJVPS Din când în când activi- tatea acestora de pe luciul îngheţat al apei este verifi- cată şi de angajaţii AJVPS Botoşani, pentru că aceştia trebuie să aibă permisul de pescuit la ei. „La pescuit, na, depin- de de la o zi la alta, ştiţi cum e, în funcţie de timp, dacă este îngheţat. Sunt vreo 20-30 de persoane uneori, în unele zile sunt şi 50 şi 10, depinde de timp şi de vreme. Dacă nu ţine gheaţa le aducem în aten- ţie, nu e bine să intri că se rupe, se poate întâmpla accident. Gheaţa are acum cam 10-11 cm depinde de zonă. Pe mijloc unde curge cursul poate să fie mai subţire. Aici unde suntem noi are 10-12 cm” , a precizat Ioan Dohotariu, angajat al AJVPS Boto- şani. Pentru aceşti pescari, fiecare oră petrecută în mijlocul îngheţului devine o oportunitate de a se reco- necta cu natura. Cu fiecare pas făcut pe gheaţa groasă şi cu fiecare moment în care aşteaptă să simtă undiţa, se adâncesc tot mai mult în tradiţie şi în arta de a pescui pe timp de iarnă. MONITORUL de BOTOŞANI MIERCURI, 26 FEBRUARIE 2025 5 LOCAL Gerul adună pescarii la copcă Zeci de botoşăneni se aventurează pe gheaţa barajului de la Rogojeşti pentru o activitate care devine tot mai rară - pescuitul la copcă. -Tudor CHIRIAC Unii pescari vin doar de dorul pescuitului în condi- ţii ideale, dar alţii chiar sunt atraşi de pescuitul la copcă
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=