Monitorul de Botosani

L a Botoșani, pregă- tirile pentru Cră- ciun sunt în toi, însă aglomerația din piețe și hipermarketuri este marcată de un aer de cumpătare. Oamenii își calculează atent fiecare cheltuială, în condițiile în care prețurile produselor esențiale pentru masa de sărbători sunt mai mari decât anul trecut. Inflația anuală a contri- buit la creșterea generală a prețurilor. Pe parcursul anului, scumpirile con- stante au redus semnifica- tiv puterea de cumpărare a populației. „Trebuie să trăim și noi ” Carnea, considerată preparatul de bază la masa de Crăciun, este mai scumpă decât în 2023. Astfel, botoșănenii plătesc între 22 și 28 de lei pe kilogram de carne tocată, în timp ce cotletul de porc costă 26 de lei pe kilogram, iar costița înce- pe de la 28 de lei kilogra- mul. La pui, prețurile sunt mai accesibile. Pieptul începe de la 23 de lei pe kilogram, iar varianta dezosată ajunge la 30 de lei. Pulpele și aripioarele de pui sunt între 17 și 19 lei kilogramul. „1-2 lei tot am mai pus de anul trecut. Trebuie să trăim și noi”, a spus o comerciantă din Piața Centrală. În ceea ce privește desertul, cozonacul este pe lista preparatelor tradi- ționale de Crăciun. Insti- tutul Național de Statisti- că (INS) spune că patru din șapte ingrediente de bază pentru cozonac s-au ieftinit, respectiv făina, zahărul, uleiul și untul, ca efect al plafonării adaosu- lui comercial. Pe de altă parte, s-au scumpit pro- dusele folosite pentru umplutură. Astfel, 1 kilo- gram de lămâie este mai scump cu 27%, miezul de nucă a urcat cu 2,3%, sta- fidele cu peste 6,3%, rahatul cu 12 procente și pudra de cacao cu 5,72%. În acest context, prețul unui cozonac variază între 20 și 150 de lei, în funcție de ingrediente, complexitatea rețetei și locul din care este achizi- ționat. Pentru o masă de Cră- ciun pentru trei persoane, botoșănenii trebuie să cheltuiască peste 600 de lei, fără a include băuturi- le. Suma medie declarată de botoșăneni pentru mâncare și băuturi se ridi- că la 700-800 de lei, iar cadourile și decorațiunile adaugă alte 450-500 de lei, respectiv 200-300 de lei. Chiar dacă resimt povara scumpirilor, botoșănenii sunt deciși să păstreze spiritul sărbăto- rilor. Mulți încearcă să facă economii, compa- rând prețurile și renu- nțând la cheltuielile con- siderate excesive sau cumpărând mai puțin din fiecare produs. „Facem economie, dar tradițiile rămân tradiții, vorba aia. Oleacă de mâncare trebuie, vin copii, trebuie să le pui ceva, colindători. Mai strângem cureaua, dar nu se poate chiar deloc. Cu meniul nu prea știu să vă spun, soția se ocupă, dar ce se face acum, sarmale, salată, friptură” , spune un botoșănean care anali- zează prețurile din Piața Centrală. O altă botoșăneancă spune că „suntem un pic mai cumpătați. Oricum noi, românii, aruncăm foarte multă mâncare după și nu are rost. Stric- tul necesar fac, o fripturi- că și o ciorbă, poate ceva dulce”. MONITORUL de BOTOŞANI MARŢI, 24 DECEMBRIE 2024 6 LOCAL ANUNŢ PRIVIND AFIȘAREA PUBLICĂ A DOCUMENTELOR TEHNICE ALE CADASTRULUI - SECTOARELE CADASTRALE NR. 20,21,23 - UAT MITOC Unitatea administrativ-teritorială MITOC, din județul Botoșani anunță publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru sectoarele cadastrale nr. 20,21,23 începând cu data de 23.12.2024, pe o perioadă de 60 de zile, la sediul Primăriei comunei Mitoc, conform art. 14 alin. (1) și (2) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cererile de rectificare însoţite de înscrisurile doveditoare pot fi depuse la sediul primăriei, transmise prin poştă sau curier, ori prin mijloace electroni- ce, sau formulate în sistemul informatic, caz în care certificarea nealterării conţinutului înscrisurilor doveditoare odată cu redarea pe suportul informa- tic, va fi făcută de către deponent prin semnătură electronică calificată. PRIMAR, Galiț Ioan Pacienții care vor petrece sărbătorile de iarnă pe patul de spital vor avea un meniu spe- cial. Potrivit reprezenta- nților Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani, meniurile sunt adaptate în funcţie de afecţiunile pacientului, iar cei care nu au nici o interdicție din partea medicului curant și nu necesită un anume regim vor primi un meniu adecvat pentru aceste sărbători de iarnă. Pentru pacienţii care nu au interdicţii alimenta- re vor fi servite meniuri care includ la micul dejun unt, şuncă presată, caşca- val şi măsline, roşii cher- ry, iar pentru masa de prânz pacienţii vor primi ciorbe /supe de legume şi nu va lipsi friptura din pulpă de porc sau piept de pui în sos de smântână cu mămăliguţa. La cină vor servi piure de cartofi cu ochiuri, mămăliguţă cu brânză de vaci şi smântâ- nă, iaurt şi telemea fără sare. Tradiţional, toţi pacienţii vor primi supli- mente în pachete indivi- duale cu cozonac, mere, bomboane de pom, porto- cale - pentru bolnavii cu diabet, iar pentru ziua de 31 pacienţii vor fi serviţi cu mere şi bomboane de pom. În această perioadă rămân spitalizaţi aproxi- mativ 640 pacienţi, dintre care în sediul central din str. Marchian 270, în sec- ţiile de psihiatrie 210 şi la secţiile de boli infecţioase se estimează să rămână internaţi 30 pacienţi, dar şi peste 100 de micuţi care vor rămâne internaţi în secţia de pediatrie, iar la secţia de obstetrică- ginecologie vor fi 30 paciente. -Tudor CHIRIAC Meniu special pentru cei internaţi în spital Sute de lei pentru sărbătoarea de Crăciun Sărbătorile sunt tot mai scumpe, iar un calcul sumar arată că masa de Crăciun, darurile şi decoraţiunile costă aproape 1.500 de lei. -Georgiana ŞARAMET Foarte mulţi botoşăneni spun că, deşi toate s-au scumpit, oricum se organizează pentru a avea tot ce se cuvine de sărbători

RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=