Monitorul de Botosani

MONITORUL de BOTOŞANI MARŢI, 24 DECEMBRIE 2024 15 MOZAIC Soluţia pentru integrama publicată numărul trecut: P, BRE, S, C, ARTE, SCUTEC, INLATURARE, AM, FOIRE, CR, B, B, ERE, CA, CEC, ELIMINARE, TARIE, OT, NIT, OPACA, V, AN, TO, AR, URECHE, DESTITUIRE, ITA. Telefoane utile -Număr unic de urgenţe (Salvare, Pom- pieri, Poliţie): 112 - Poliţia de frontieră: 0231/959 - Jandarmerie: 0231/534.253; - Agenţia C.F.R.: 0231/534755; -Informaţii gară: 0231/534755; - Informaţii autogară: 0231/511129; - Agenţia TAROM: 0231/518222 -E.ONGAZ:0231/585886,0800.800.928 -DispeceratNovaApaserv:0374/106804; Index contor apă: 0374/106.802 - Farmacie non-stop: ROPHARMA - 073400066. DeranjamenteE.ONMoldova:0800800929 - ITM- 0231/ 534532 -Modern Calor 0231/517953 - A.C.R.: 0231/512162; - Tribunal: 0231/511739; - Cinema Unirea: 0231/511255; -Administraţia pieţelor: 0231/512392; - Protecţia mediului: 0231/584136; - OJPC 0231/512958;0331/401.000 - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă: 0231/508.014, 0231/508.015 MONITORUL folose[te serviciile agen]iei: tel. 0231.585955 radiofix @ monitorulbt.ro Partener ISSN 1453-3359 Monitorul ABONAMENTELE se pot face la oficiile din jude]. MONITORUL DE BOTO{ANI figureaz\ `n Catalogul Presei interne la pozi]ia 1059. Tipar offset: Tipomedia SEDIU: Aleea Mihail Kog\lniceanu nr. 4, tel. 515053, fax: 515130 REDACȚIA Editor: Cristian Moroșanu Secretar general de redacție: Anamaria Ionel Redactori: Sebastian Gheorghiu, Cristian Prisacariu, Tudor Chiriac, Raluca Panțiru Georgiana Şaramet Secretariat: Mirabela Simionov Șef serviciu difuzare: Laurențiu Gologan Consilier vânzări publicitate: Rus Bianca Tehnoredactare: Emanoil Păduraru Mica publicitate: Mariana Iftode DIRECTOR FONDATOR: George LAZ|R REDACTOR {EF: C\t\lin MORARU DIRECTOR MARKETING: Carmen LAZ|R Str.Aurel Vlaicu 78, Iasi Caricatura zilei Dacă inima dumnea- voastră bate mai tare pentru cineva anume, nu trebuie să staţi pasiv şi să aşteptaţi să vă dea atenţie. Luaţi iniţiativa dacă vreţi ceva de la omul pe care-l iubiţi, deoarece nu îşi va da seama ce aşteptaţi de la el dacă tăceţi. Ceea ce vă deranjează azi va trece, pentru că niciun motiv de triste- ţe nu poate să ţină prea mult. Vi se oferă altce- va, deci apare şi zâm- betul pe chipul dum- neavoastră. Nu trebuie să vă pier- deţi speranţa sau încrederea, nici măcar în clipele cele mai întune- cate. Înainte de a pleca în călătorie, luaţi-vă o rezervă de timp, pen- tru că nu veţi ajunge la destinaţie conform planurilor iniţiale. Când nici nu vă aştep- taţi, apare o barieră sau o modifi- care de program. Dacă nu e obli- gatoriu să plecaţi, mai bine amâ- naţi. Nu priviţi cu ochi buni autoritatea unora, pen- tru că vor să se impu- nă în faţa dumnea- voastră prin agresivi- tate şi gesturi negati- ve. Dar nici dumnea- voastră nu reacţionaţi tocmai ortodox la încercările lor de a vă supune. Atmosfera de familie este foarte destinsă, comunicaţi uşor cu cei dragi, copiii vă ascul- tă, partenerul de viaţă vede în dumneavoas- tră cel mai bun prie- ten. Abia aşteptaţi să vă întoar- ceţi în căminul propriu după o zi de serviciu. Dacă vedeţi că atmos- fera devine tensionată în mediile prin care treceţi, ar fi bine să vă abţineţi de la critici sau replici dure. Mai bine tăceţi, decât să turnaţi gaz pe foc acolo unde unii deja se ceartă, pentru că ar putea întoarce armele asupra dumnea- voastră. Vă doare profund ati- tudinea unora faţă de dumneavoastră, sim- ţiţi că nu se poartă cu dumneavoastră aşa cum aţi merita că nu vă sunt alături aşa cum s-ar cuveni. Este o lecţie bună, ca să nu vă mai sacrificaţi de fiecare dată pentru alţii. Ţintiţi sus în această zi, ocupaţi-vă de proiecte de anvergură, puneţi în prim plan reputaţia şi imaginea dumneavoas- tră profesională, care pot avea numai de câş- tigat de pe urma activităţilor asu- pra cărora vă concentraţi. Toate vă ies ca la carte. Aşteptarea nu e punc- tul dumneavoastră forte, iar acum, când vă aflaţi într-un punct mort din care nimic nu se mai mişcă, e normal să vă pierdeţi răbdarea. Totuşi, trebuie să înţelegeţi că unele lucruri nu se pot produce cât ai bate din palme. Încheiaţi cu brio un capitol din cariera dumneavoastră şi sun- teţi mulţumit de rezul- tate. Aţi ajuns acolo unde v-aţi propus şi culegeţi roadele victo- riei cu mândrie, pentru că aţi obţinut aceste succese prin forţe proprii. Nu vă puteţi linişti din cauza unui conflict, care mai joacă un rol în gândurile dumnea- voastră. Nu puteţi uita, nu puteţi ierta, dar revenirea permanentă la acelaşi punct sensibil nu vă ajută deloc. Ar fi timpul să vă împăcaţi cu cel cu care nu vă înţelegeţi. Degajaţi un aer de învingător, simţiţi că dreptatea e de partea dumneavoastră şi faci tot posibilul să demonstraţi că sunteţi cel care are dreptate. Aveţi rivali puternici şi s-ar putea să fie nevoie de un arbitru care să decidă cine este câştigătorul. HOROSCOP Romanul care l-a proiectat pe Roberto Bolaño pe scena litera- ră internaţională, „Noc- turnă în Chile” repre- zintă mărturia de pe patul de moarte a lui Sebastian Urrutia Lacroix – preot catolic, membru al Opus Dei, critic literar de mare fineţe şi poet ratat –, bântuit de voci şi figuri din trecut. În ultimele ore, febrile, din viaţa lui Urrutia, din el se revărsa un potop de amintiri: anii petrecuţi alături de intelighenţia din Santiago de Chile, călătoriile prin Europa în încercarea de a afla secretul salvării cate- dralelor de la descom- punerea cauzată de excrementele de porumbei, exilul său voluntar în poezie greco-latina în timpul celui mai negru episod din istoria statului, meditaţiile de teorie marxistă date generalu- lui Augusto Pinochet... Romanul a fost publicat de editura „Trei”. Apariţii editoriale Ingrediente: 420 g biscuiţi digestivi, 120 g unt, 750 g fructe de pădure, 100 g meri- şoare, 250 g brânză mascarpone, 800 g cremă de brânză, 50 ml frişcă lichidă, 0,5 bucată coajă de lămâie, 3 linguri zahăr pudră Mod de preparare: Punem fructele de pădure şi merişoarele într-o oală la foc şi lăsăm să scadă şi, între timp, ne ocupăm de blat: mărunţim biscuiţii, îi amestecăm cu untul topit şi punem aluatul format într-o tavă rotundă. Folosim un pahar pentru a presa bine biscuiţii. În cazul în care aluatul este prea sfărâmicios, mai adăugăm puţin unt.Dăm la frigider şi tre- cem la cremă: blenduim crema de brânză cu mascarpone, coajă de lămâie şi 2 linguri de zahăr pudră. Batem şi smântână pentru frişcă şi apoi amestecăm cu un ţel aceste două creme. Iar acum nu ne rămâne decât să asamblăm cheesecake-ul. Peste blatul de biscuiţi adău- găm crema de fructe, continuăm cu a doua cremă şi dăm la frigider peste noapte. Cheesecake cu merişoare Reţeta zilei “Nocturnă în Chile” Roberto Bolano

RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=