Monitorul de Botosani

MONITORUL de BOTOŞANI VINERI, 11 APRILIE 2025 13 CALEIDOSCOP I ngrediente (pentru 4 persoane): 4 bucăți de șalău (circa 1 kg), 1 căpățână de usturoi, 1 sti- clă de vin alb - preferabil Chardonnay, 10 roșii cherry bine coapte, 4 lin- guri de ulei de măsline, 1 ardei iute, 2-3 legături de pătrunjel. Preparare: Se pun bucățile de șalău la cup- tor, după ce se sărează și se piperează în prealabil. Se lasă la cuptor circa 45 minute, până când sunt bine gătite, apoi se scot și se pun într-un vas de sti- clă termorezistentă. Se adaugă 4 linguri de ulei de măsline într-o tigaie în care se pun imediat ustu- roiul zdrobit și ardeiul iute curățat de semințe și tăiat subțire. Se țin la foc potrivit și se amestecă tot timpul, să nu se ardă usturoiul. Când acesta a început să se îngălbeneas- că, se adaugă roșiile tăia- te în jumătăți și se dă focul mare. Se amestecă totul și se lasă pe foc vreo 3-4 minute până când se pătrund roșiile. Acum este momentul în care se adaugă vinul și, după 3-4 minute, pătrunjelul foarte bine tocat. Se acoperă totul cu un capac, se stin- ge focul și se lasă câteva minute pentru ca toate aromele să se amestece. Apoi se răstoarnă sosul fierbinte peste bucățile de șalău copt la cuptor, se acoperă și se mai lasă câteva minute deoparte. În acest timp se prepa- ră mămăliga care, la final, se pune pe farfurie împreună cu o porție generoasă de șalău cu sos. Dacă nu faceţi mămăliguţa de post, puteţi adăuga o lingură de unt, la final. Dacă este de post, un efect similar îl obţineţi cu o lingură de ulei adăugată în apă, înainte să fiarbă. Dacă nu vă place mămăliga, pâi- nea de casă proaspăt coaptă este şi ea bineve- nită. Șalău în sos de vin cu usturoi și roșii cherry Ingrediente : 2 bucăți scrumbie, zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare, piper măcinat; pen- tru cartofii fondanți: 4 cartofi, ulei, o cană supă de legume, unt cât o nucă, rozmarin, sare, piper. Preparare: Se curăță peștele, se spală și se lasă la scurs. În acest timp amestecăm: zeamă de lămâie, ulei, sare și piper măcinat (fiecare după propriul gust). Cu acest amestec ungem bine atât la exterior, cât și în inte- rior scrumbiile. Se încin- ge bine grătarul, după care se pun scrumbiile pe el. Lăsăm să se facă bine pe o parte, apoi le întoarcem pe cealaltă parte. Când scrumbiile sunt frumos rumenite, se iau de pe grătar. Pentru garnitură, curățăm cartofii și îi tăiem rondele mai gro- suțe. Îi condimentăm cu sare și piper. Punem la încins ulei, adăugăm car- tofii și îi lăsăm să se rumenească 3-4 minute, la foc mare. Micșorăm focul, adăugăm câteva fire de rozmarin și untul, întoarcem cartofii și îi lăsăm să se rumenească și pe cealaltă parte, apoi adăugăm supa de legume fierbinte. Lăsăm să dea în clocot, după care dăm la cuptor pentru circa 15 minute. Cartofii tre- buie să fie rumeniți la suprafață și cremoși la interior. Lichidul rămas poate fi folosit ulterior la prepara- rea diferitelor sosuri. Se servește scrumbia caldă (peste care presărăm câte- va capere), alături de car- tofii fondanți. Nu uitați, merge și un pahar cu vin. Ingrediente: 150 grame icre de păstrăv, 100 grame miez de pâine, 100 ml lapte, 200 ml ulei, 50 ml suc de lămâie, 1 ceapă nu foarte mare, 2 linguri apă minerală. Preparare: Într-un castron, vom pune icrele și miezul de pâine pe care l-am lăsat la înmuiat în lapte. Înainte să-l punem peste icre, îl vom scurge bine de lapte. Cu ajutorul unui blen- der, vom pasa toate ingre- dientele. După ce am pasat icrele și pâinea, vom pune toată compozi- ția într-un bol de mixer și vom mixa. Adăugăm treptat ulei și suc de lămâie. După ce am ter- minat de pus ulei și suc de lămâie, adăugăm ceapa tăiată mărunt și mai mixăm 2 minute. Dacă icrele nu sunt sărate, adăugați sare, dacă sunt sărate spă- lați-le sub un jet de apă și lăsați-le să se scurgă înainte de a le prepara. Pentru a ieși mai albe icrele, la final veți pune și apa minerală pe care o mixați cam un minut. Transferați totul într-un castronel și serviți-le cu roșii. Dacă nu vă place mămăliguţa, pâinea proaspătă de casă este o opţiune bună Fiindcă Duminică sărbătorim Floriile, când avem dezlegare la peşte, v-am pregătit câteva reţete pe bază de peşte şi produse din peşte, numai bune pentru a sărbători cum se cuvine această zi. Salată de icre de păstrăv Pentru a ieşi salata pufoasă, adăugaţi apă minerală Scrumbie la grătar cu cartofi fondanţi Se servește scrumbia caldă, alături de cartofii fondanţi Ingrediente : 100 grame icre de crap, 200 ml ulei, după gust zeama de la o lămâie mică, 1/2 ceapă, 1 felie pâine veche de o zi. Preparare: Icrele se pun într-un castron și cu ajutorul unei linguri de lemn se freacă într-un singur sens, picurând uleiul. Spre sfârșit, se adaugă felia de pâine înmuiată în lapte sau în apă rece și stoarsă bine, sucul de lămâie, se amestecă împreună, apoi se adaugă ceapa tocată fin. Se servește pe felii de pâine prăjită la micul dejun. Pentru un gust desăvârșit, specialiștii gas- tronomi recomandă servirea acestora cu pâine caldă prăjită în momentul servirii sau cu pâine făcută în casă. Salata de icre este ideală pentru a fi servi- tă la micul dejun sau la cină, dar mai ales cu prietenii, la mesele festive din familie. Salată de icre de crap cu ceapă Salata de icre este ideală la mesele festi- ve din familie

RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=