Monitorul de Botosani

MONITORUL de BOTOŞANI VINERI, 4 APRILIE 2025 8 LOCAL Z iarul Buzz, publi- cație scrisă de copii și adolescenți în Botoșani, a devenit un model de bună practică pentru mai mulți elevi dintr-un oraș german. Astfel, 11 elevi din orașul Surenheide, Verl, au fost îndrumați de câți- va dintre tinerii jurnaliști ai redacției botoșănene în domeniul gazetăriei, iar acum micuții de la Școala „Sfântul Gheorghe” din orașul german realizează interviuri pentru primele articole ale publicației pe care o vor realiza. Sprijin pentru copiii proveniţi din imigraţie Totul se desfășoară în cadrul programului „Fuchs”- Förderung (pro- movare), Unterstützung (sprijin), Chance (oportu- nităţi) für Schulerinnen (pentru elevi), unul de dezvoltare lingvistică în școli primare, cu scopul de a sprijini copiii, în mod special pe cei din Europa Centrală și de Sud Est, dar și pe cei cu un back- ground de imigrație, ce frecventează o școală din districtul Gütersloh. Prin urmare, elevi de clasele a II-a și a III-a au posibilita- tea de a-și consolida și dezvolta abilitățile sociale și lingvistice, confruntân- du-se cu situații cotidiene. „Proiectul este inițiat de KI Gütersloh, prin doamna Anja Kottmann, și implementat în zece școli primare din distric- tul Gütersloh, în coopera- re cu furnizori externi, în cazul nostru prin Droste- Haus (doamna Heike Rinke). Astfel, ne putem bucura și noi de acest proiect, pe care îl mode- rez săptămânal pe par- cursul anului școlar. Drept urmare, aș dori să mulțumesc celor mențio- nați anterior, precum și doamnei director al Școlii <<Sfântul Gheorghe>>, doamna Iris Gäsing, dar și directorului OGS, Kse- nia Dörhoff. Sunt pentru al doilea an consecutiv în acest proiect și observ că de la an la an, interesul crește și activitățile des- fășurate sunt din ce în ce mai captivante pentru copii, ceea ce mă bucură, mă motivează, dar mă responsabilizează și mai mult” , a declarat Oana- Roxana Gherasim, profe- sor de limba germană și pedagog școlar la școala amintită. Ea a fost profesoară de limba română la un liceu din Botoșani până la sta- bilirea ei în țara de ado- pție. „Gazetăria este și o formă de dezvoltare personală” Ideea de a colabora cu redacția Buzz i-a venit profesoarei încă de la începutul proiectului, însă a trebuit să se găsească momentul potrivit. Oana-Roxana Ghera- sim a cochetat o perioadă cu jurnalismul, drept urmare, la fel ca Ioana Matfeev, cea care coordo- nează de 14 ani redacția Buzz, a înțeles dezvolta- rea pe care o poate oferi această profesie chiar și unui copil. „Chiar dacă uneori am senzația că facem în joacă jurnalism, pentru că sunteți niște copii, am convingerea, uitându-mă la ce am lăsat în spate cu activitățile noastre reda- cționale, că gazetăria este nu doar o meserie, ci și o excelentă formă de dez- voltare personală, ba chiar și profesională pen- tru unii dintre voi. Ieșirile în teren pentru obținerea interviurilor, atenția la modul în care exprimi o idee sau la cum vorbești cu persoana căreia îi adresezi o întrebare, crea- rea unei discipline care ajută enorm viitorul adult, formarea responsa- bilității pentru sarcini mai mici sau mai mari sunt câteva dintre beneficiile de a face jurnalism de mic” , a spus Ioana Matfe- ev, coordonatorul reda- cției Buzz din Botoșani. Iniţiere jurnalistică online pentru copiii din Germani a Prima întâlnire de ini- țiere jurnalistică pentru copiii din orașul Suren- heide a fost susținută de veteranele redacției, Mădălina Mihai și Ioana Ivaș, asistate de colegii mai mici, Sara Iacob, Andi Botez, Ioana Ioniță și Medeea Lazăr. Cele aproximativ două ore țin- ute online s-au axat pe noțiuni de bază, cum ar fi rolul unui jurnalist, între- bările lui de bază, dar și despre cum și de unde găsește subiecte. Toate au fost centrate în jurul temei proiectului, respectiv ,,Prietenia cu celălalt”. Prietenie fără graniţe, nici măcar de limbaj Întâlnirile dintre copiii din România și Germania vor continua și în perioa- da următoare. Copiii din orașul german vor prezen- ta, la următoarele întâl- niri, colegilor de la reda- cția Buzz, interviurile rea- lizate pentru subiectele propuse a fi scrise în zia- rul proiectului care va fi rezultatul final al proiec- tului, în luna iunie. Tinerii jurnaliști botoșăneni le vor explica despre conceperea unui articol pe baza răspunsu- rilor primite la interviurile prezentate. Totodată, echipa Buzz le va oferi micuților din Germania și consultații cu privirea la realizarea ziarului lor. ,,Iată ca am reușit să pun în practică gândul pe care l-am avut și sunt tare bucuroasă că elevii mei s- au arătat atât de încântați și dornici de a lega prie- tenii peste hotare. Acest aspect mă emoționează profund, cu atât mai mult cu cât legătura stabilită este cu echipa Buzz din orașul meu natal, Botoșani. Așadar, priete- nia nu cunoaște granițe. Nici măcar de limbaj” , a concluzionat Oana-Roxa- na Gherasim. Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni a găzduit miercuri, 2 aprilie 2025, etapa națională a Concur- sului Național de Nutriție și Alimentație Sănătoasă din cadrul Proiectului „Culinariada”, ediția a VI-a. Competiția s-a des- fășurat sub secțiunea „Preparate tradiționale locale și zonale”, cu parti- cipare directă a echipelor și profesorilor coordona- tori din întreaga țară. Concursul s-a regăsit în Lista proiectelor de edu- cație extrașcolară naționa- le și internaționale, fără finanțare, pentru anul șco- lar 2024-2025. La eveniment au parti- cipat 11 județe - Alba, Bacău, Bihor, Bistrița- Năsăud, Botoșani, Cluj, Iași, Olt, Sălaj, Suceava și Tulcea - cu un total de 22 de preparate prezentate de 14 unități de învățământ și coordonate de 17 profe- sori. Gusturi de neuitat și povești ale tradiţiei Fiecare echipă a pre- zentat un preparat repre- zentativ pentru zona de provenienţă, evidențiind tradițiile culinare locale transmise din generație în generație. Preparatele au fost evaluate de un juriu cu expertiză culinară și culturală, în funcție de: autenticitatea rețetelor, tehnica de preparare, aromă, consistență, povestea preparatului și ingredientele folosite. Juriul competiției a fost format din chef Radu Constantin Zărnescu, Președintele Euro-Toques România (Președintele juriului), Anca Mihaela Gâtlan, Prodecan al Facultății de Inginerie Alimentară din Suceava, Marcel Dupu, Director al Clubului Copiilor Doro- hoi și al Festivalului Internațional „Mugure- lul”, Adina Grosu, Admi- nistrator EDEN Dorohoi și Cojocaru Ilona, Admi- nistrator Popas Cucorăni. „Toți concurenții au demonstrat pasiune pen- tru gastronomie, talent, atitudine profesionistă, dar mai ales apreciere a tradițiilor culinare româ- nești, au înțeles că trebuie sa se perfecționeze con- stant, că sunt o generație de tineri cu mult pote- nțial” , au transmis repre- zentanții ISJ Botoșani. Câștigătorii „Culinaria- dei” 2025: -Preparat de bază: Liceul Tehnologic Hâr- lău, județul Iași; -Desert: Liceul Tehno- logic „Dumitru Mange- ron” Bacău. -Georgiana ŞARAMET Liceul Șendriceni a găzduit faza naţională a concursului „Culinariada” Fiecare echipă a prezentat un preparat reprezenta- tiv, evidenţiind tradiţiile culinare locale Ziar al copiilor dat ca exemplu în Europa 11 elevi din orașul Surenheide, Verl, au fost îndrumaţi de câţiva dintre tinerii jurnaliști ai redacţiei botoșănene în domeniul gazetăriei Micii jurnalişti de la redacţia botoşăneană Buzz derulează un proiect inedit cu elevi din Germania. -Mădălina MIHAI

RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=