România face parte din coaliția europeană care sprijină Ucraina, dar în același timp glisează între Statele Unite și Rusia. Moscova joacă tare pentru a-și recupera influența în estul Europei.
Președintele interimar Ilie Bolojan s-a alăturat imediat așa-numitei Coalition of the Willing, create de Franța și Marea Britanie, și merge în această săptămână la întâlnirea de la Paris, unde se întrunesc liderii statelor din Coaliție.
E pentru a doua oară când România se alătură unei astfel de coaliții, prima dată a fost în 2003, când, în urma atacului terorist asupra Turnurilor Gemene din New York, Statele Unite au creat o Coalition of the Willing pentru invadarea Irakului. Franța și Germania nu au vrut să facă parte din această combinație. În schimb, statele est-europene candidate la UE, inclusiv România și Bulgaria, au fost de partea Coaliției și chiar au semnat un document de susținere a intervenției în Irak. Intervenție care s-a dovedit inutilă, fiindcă nu s-au găsit arme de distrugere în masă acolo. În același timp, invadarea Irakului a dus la o încordare a situației între Uniunea Europeană și Statele Unite aproape la fel ca acum: președintele francez Jacques Chirac a declarat nervos atunci că țările aspirante la un loc în UE au pierdut ocazia de a tăcea, dar șeful american al Apărării a vorbit despre „noua Europă”, formată din fostele state comuniste, ca despre țări deschise spre lumea viitorului, și despre „vechea Europă” ca despre o lume prea obosită pentru a mai avea inițiative. România a avut mult de câștigat în avansul ei spre Vest în urma acestei participări, care ulterior a dus la construierea celebrei axe București-Washington.
Citiţi articolul integral aici.