Colecția Ciolacu toamnă-iarnă a pregătit pentru Români o întreagă gamă de produse accesibile. Astfel, în următoarea perioadă e la modă șmecheria, în versiunea fără ștaif. Prostia se poartă mult anul acesta cu un guler excentric de exhibiționism. Cu Ciolacii în frunte, Românii lui Ciolacu o pot flutura acum pe ulițe și pe bulevarde. Mediocritatea, multă vreme lipsită de recunoaștere, se ține la loc de frunte. Astfel, orice superficialitate, spusă cu ceva umor și complicitate, va merge foarte bine cu haine închise la culoare la bărbați și mai lungi la doamne. Anul acesta prostia nu se ascunde la fel de mult ca hoția, iar impertinența e la fel de în vogă ca impostura. Printre tendințe rămâne pupatul în dos, cu specificarea pentru Români și despre Români. Transformat în sfârșit în virtute este furtul. Produsul cel mai bine vândut în această stagiune rămâne totuși Românul, dar nu orice român ci Românul obișnuit, normal și simplu.
***
În lumea cu oroare la schimbare a Ciolacilor, Românii au renunțat cu totul la ierarhii. Ei au încetat de fapt să-și mai pună probleme. Capacitățile mentale și sufletești sunt insuficiente pentru a aborda complexitatea. Orice acțiune care nu se justifică biologic e prea complicată pentru ei, lor li se vorbește direct la stomac.
Românii lui Ciolacu sunt cinici și fataliști. Salvarea e o soluție individuală în care ceilalți sunt de evitat. Orice se poate dacă li se cere: albul poate fi negru, binele poate fi rău iar libertatea – satrapie. Autonomia personală și gândirea critică sunt mentalități decadente ale unui Occident care vrea să le ia suveranitatea și urșii.
Românii lui Ciolacu sunt dominați de calcule. Mintea lor e bună ca să găsească cele mai rapide mijloace de parvenire. Ea nu pierde vremea cu derapaje intelectuale.
Românii lui Ciolacu reduc lumea la folositor-acum și inutil-mâine, iar devierea de la satisfacția imediată ajunge să le provoace furie. Ei nu cunosc solidaritatea deci nu formează comunități. Sunt atrași de ideea de îmbogățire a propriei familii, căreia i se dedică metodic. Modelul familiei și apoi al clanului este pentru ei formula avansată a societății.
Religiozitatea Românilor lui Ciolacu le îngăduie să ignore provocările modernității. Normele societale, instituțiile și responsabilitățile trec pe lângă ei fără să-i angajeze. Românii lui Ciolacu cred că orice ar face pe lumea asta e fără consecințe.
Legătura dintre Românii lui Ciolacu și Ciolaci este una discretă și completă. Ciolacii sunt selecționați dintre cei ce vorbesc pe limba lor, cei ce mint fără să clipească, fură fără remușcări. Orice s-ar întâmpla, Românii lui Ciolacu le vor rămâne fideli Ciolacilor, căci recunosc în aceștia însușiri de admirat.
Câteodată apar românii altruiști, toleranți și culți, dar aceștia sunt acoperiți cu vuietul de campanie. Ciolacii au grijă să inunde eterul cu valorile lor: pupatul în dos, împărțitul prăzii, legământul tăcerii.
***
Zeul Sondaj e pentru Ciolaci ce e religia pentru Românii lor. Sondajele lunare, săptămânale, sunt așteptate cu înfrigurare.
Românii lui Ciolacu au o rată foarte mică de încredere.
Le veți aminti de 100 de ori pe zi cât sunt de familiști, în frunte cu Ciolacii. Familie, popor –cuvinte cheie. Ca să se simtă protejați le veți zice Românilor că la ei acasă Românii comandă.
Românilor lui Ciolacu le e frică de viitor.
Le veți spune că în fața unei lumi în dezagregare doar în tradiții își vor găsi alinarea, și în patria pe care le-o dați voi, Ciolacii.
Românilor lui Ciolacu cuvântul „național” le dă fiori.
Mai multe cuvinte de acest fel.
Românii lui Ciolacu așteaptă bani.
De dimineața până seara ziceți de economie, de bunăstare, de creștere, de nivele, de evaluări, de dezvoltare.
O constantă e apetența Românilor lui Ciolacu pentru religiozitate.
Pliantele, discursurile, dialogurile dintre Ciolaci și Români vor face referire la Dumnezeu, biserică, strămoși, sfinți și sfinte.
Românii lui Ciolacu fug de treburi complicate.
Cuvântul ‘simplu’ și sinonimele lui peste tot. Ideea e simplă, viața e simplă, familia e simplă.
Românii lui Ciolacu sunt needucați și degrabă lăsători de școală.
Veți face un merit din incultură, cu cea a Ciolacilor în frunte.
România lui Ciolacu stă alături de Indonezia, Iran și Rusia la iubire de totalitarism.
Cât mai des ‘totul’, ‘orice’, ‘mereu’, ‘doar noi’, ‘nimic’, ‘complet’.
Românii lui Ciolacu nu se dau în vânt după știință, libertate, colaborare.
Vorbiți-le despre trecut și promiteți-le o sută în plus.