Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile CCR și ale Parchetului la decizia magistratului de la Curtea de Apel Ploiești care a desființat hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale. Soluția instanței supreme este definitivă.
Recursul a fost formulat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Curtea Constituţională a României, dar şi de alte două persoane fizice care nu figurează ca părţi în dosar.
Cine sunt magistrații din complet
Din completul de la instanța supremă care judecă recursurile fac parte magistrații Alina-Gianina Prelipcean, Maria Hrudei, și Ionel Florea.
Alina Prelipcean este fostă vicepreședintă a Judecătoriei Iași. A promovat la instanța supremă la începutul acestui an urma concursului organizat de secția pentru judecători a CSM.
Fost magistrat în cadrul Curții de Apel Cluj, Maria Hrudei judecă la Curtea Supremă din 2017, când a promovat concursul organizat de CSM. A fost între primii trei clasați candidați. Judecătoarea Hrudei a făcut parte din completul care în 2023 s-a opus excluderi din magistratură a două judecătoarelor Daniela Panioglu și Alina Guluțanu de la Curtea de Apel București, considerate incomode pentru sistem.
Cel de-al treilea judecător din complet, Ionel Florea a promovat la Curtea Supremă în 2022, până atunci desfășurându-și activitatea în cadrul Curții de Apel București.
„Am ales să intervin pentru apărarea ordinii constituționale”
Contestatarii deciziei magistratului din Ploiești sunt Parchetul Curții de Apel Ploiești, CCR și o persoană fizică (Andrei Ștefan Mitrea) – avocat din București.
„Am ales să intervin pentru apărarea ordinii constituționale. Eu, în calitate de avocat, am depus un jurământ prin care am jurat să apăr și să respect Constituția României, iar hotărârea Curții de Apel Ploiești este, din punctul meu de vedere, singulară în acest fel. Au mai fost alte zeci, chiar sute de hotărâri împotriva deciziilor și hotărârilor CCR care au fost respinse ca fiind inadmisibile. Nu există nicio cale de atac împotriva hotărârilor CCR și nici a deciziilor”, a spus, pentru HotNews, avocatul din București.
El a spus că a făcut recurs înainte ca Parchetul sau CCR să facă acest lucru, dar susține că decizia acestor două instituții de a depune recurs este corectă.
De la ce a pornit totul
Joi, un judecător de la Curtea de Apel Ploieşti a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 de anulare a alegerilor prezidenţiale.
”Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare”, potrivit minutei deciziei.