Judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești care a suspendat efectele deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale susține, în motivarea obținută de HotNews, că instanța constituțională a acționat în afara legii și a Constituției. El argumentează că CCR s-a autosesizat abuziv, fără o solicitare oficială, fără probe și fără o bază legală clară.
„Curtea Constituţională a interpretat în mod abuziv atribuţia prevăzută de art. 146 lit. f) din Constituţie, sesizându-se din oficiu, deşi art. 10 din Legea nr. 47/1992 prevede expres că sesizarea trebuie făcută în scris şi motivat”, notează magistratul.
Judecătorul invocă și Raportul Comisiei de la Veneția, care avertizează că deciziile din oficiu ale curților constituționale sunt acceptabile doar în cazuri excepționale, clar reglementate. În opinia sa, CCR nu a dovedit nicio circumstanță care să justifice anularea alegerilor, iar presupusele fraude invocate vizau campania electorală, nu procesul de vot.
„Hotărârea CCR încalcă principii fundamentale ale statului de drept, inclusiv dreptul de vot și suveranitatea populară, și produce efecte juridice grave prin suspendarea unui proces electoral validat anterior”, concluzionează judecătorul.
Tot el subliniază că decizia CCR a fost dată în timpul turului al doilea, fără a aștepta încheierea votului, încălcând chiar propria hotărâre anterioară.
Ce spune CCR
Curtea Constituţională a României a declarat vineri recurs împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploieşti a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale, potrivit unui comunicat al instituției. ”Urmărim restabilirea urgentă a ordinii constituționale”, arată CCR în comunicatul oficial.
Curtea Constituțională a criticat în termeni duri decizia Curții de Apel Ploiești, arătând că ”instanța a încălcat Constituția” și că ”independența judecătorului nu justifică într-un stat de drept nesocotirea Constituției și a legii”.
Potrivit unor date comunicate vineri Agerpres de către Curtea de Apel Ploieşti, împotriva hotărârii a fost declarat recurs de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Curtea Constituţională a României, dar şi de alte două persoane fizice care nu figurează ca părţi în dosar.
O judecătoare din Botoşani implicată în scandal
Peste 130 de cereri privind anularea sau suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 s-au înregistrat la curțile de apel din România în perioada 8-17 aprilie.
Până vineri dimineață, 25 aprilie 2025, au fost depuse 130 dosare, aproape 50 au fost respinse, altele au primit termene de judecată între 25 aprilie și 3 iunie, iar unele nu au primit încă niciun termen. Detalii cu privire la acest subiect puteţi citi aici: