vineri, aprilie 25, 2025
AcasăNaționalCSM cere anchetă disciplinară pentru judecătorul care a anulat decizia CCR privind...

CSM cere anchetă disciplinară pentru judecătorul care a anulat decizia CCR privind alegerile prezidențiale

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, joi, că Secția pentru judecători a dispus sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica posibila abatere disciplinară a magistratului care decis anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Potrivit CSM, în aproximativ 30 de cauze identice, curțile de apel din țară au respins acțiunile formulate, existând o jurisprudență unitară în acest sens. Decizia Curții de Apel Ploiești ridică astfel suspiciuni privind o eventuală abatere de la normele de conduită profesională. Inspecția Judiciară urmează să stabilească dacă au fost încălcate dispoziții legale sau deontologice în pronunțarea soluției respective.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a făcut recurs

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei pronunțate de către Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025, cu alte cuvinte în speța în care judecătorul Alexandru Vasile a decis suspendarea deciziei CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale din 2024, a anunțat joi seară Ministerul Public, într-un comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook a instituției.

„Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei pronunțate în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025”, a transmis Parchetul General.

Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis, joi, anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Decizia poate fi atacată în cinci zile de la pronunțare, conform portalului instanței, iar apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație (ICCJ), care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu vizând reluarea turului al alegerilor prezidențiale.

Hotărâre a CCR contestată de o persoană fizică

Hotărârea CCR a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești de o persoană fizică, Gheorghiță Popescu, potrivit datelor de pe portal. Decizia instanței din Ploiești a fost luată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

O judecătoare de la Curtea de Apel Ploiești, instanță care a luat această decizie, a explicat pentru HotNews că cererea principală către instanță a fost anularea deciziei Curții Constituționale, iar decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă.

Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS. Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”.

„Totul este aberant aici”

Augustin Zegrean, fost judecător și președinte al Curții Constituționale, a explicat, contactat de HotNews.ro, decizia Curții de Apel Ploiești privind anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, pe care o numește „aberantă”. El spune însă că, dacă hotărârea instanței din Ploiești rămâne definitivă, alegerile de peste 10 zile se vor anula.

„Totul este aberant aici. Toate capetele astea de minute sunt aberante pentru că decizia CCR nu este act administrativ. Este decizia Curții Constituționale a României, care este altceva. Apoi, în minută zice «se suspendă până la judecarea cauzei pe fond» și în același timp «se judecă cauza pe fond și o anulează».Deci e așa, nu știu, ori a fost beat omul ăsta, ceva a pățit”, a afirmat fostul șef al CCR.

Zegrean a spus că există posibilitatea ca alegerile pentru Președintele României de anul acesta să fie anulate, dacă niciuna dintre părțile procesului, adică CCR și reclamantul Gheorghiță Popescu, nu va face recurs.

„Pentru că, dacă hotărârea Curții este nulă, și hotărârea Guvernului prin care organizează alte alegeri este nulă. Că un act nul naște acte nule. Și atunci o vom lua de la capăt cu alegerile, dar rămâne turul II nerezolvat pentru că hotărârea CCR a anulat turul unu. Deci ne întoarcem la 6 decembrie. Hotărârea nu este încă definitivă, dacă în cinci zile nu face nimeni recurs, ea rămâne definitivă”, a explicat fostul președinte al Curții Constituționale.

Este o profundă eroare de judecată”

La rândul său, profesorul și expertul în drept constituțional Bogdan Dima a explicat, pentru publicul HotNews.ro, că decizia Curții de Apel Ploiești nu produce efecte juridice.

„Ideea de bază este că este o profundă eroare de judecată și de interpretare pe care o face judecătorul respectiv și nu produce efecte juridice. Lucrurile se vor desfășura așa cum se desfășoară în acest moment, urmând să există o cale de atac și mai departe vom vedea ce se întâmplă”, a explicat profesorul.

Întrebat dacă există vreo șansă ca anularea Curții de Apel să ducă la revenirea la turul doi al alegerilor din luna decembrie, Bogdan Dima spune că decizia nu are nicio relevanță din punct de vedere juridic. „Din punct de vedere politic, sigur că are o relevanță, pentru că toți vor juca în cheia utilă fiecărui grup politic”.

„Există și alte căii posibile. Nu se poate să intre cu picioarele peste o competență care este exclusivă a Curții Constituționale. Deci, aici avem de-a face cu un judecător zelos care s-a găsit să facă un cadou mai degrabă politic decât juridic”, a susținut profesorul.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
60 %
1.9kmh
8 %
J
18 °
vin
28 °
S
16 °
D
13 °
lun
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Unul din momentele în care îți poți lăsa liniștit copiii să se joace.

EDITORIAL

La începutul anului, prin presa prea puțin iubită de stat - adică acea parte a presei care supraviețuiește fără subvenții de la partide -...

EPIGRAMA ZILEI

Când i-a spus ce-a auzit Despre-a dumneaei ... virtute, Ea pe loc l-a lămurit : A fost doar cu trei… Trei sute!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...