spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăNaționalCrin Antonescu a citit în conferință de presă declarația dată în fața...

Crin Antonescu a citit în conferință de presă declarația dată în fața Securității. „Nu am fost o victimă, dar am fost investigat”

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a prezentat joi, într-o conferință de presă, conținutul documentelor de la CNSAS, după ce joi dimineață a mers la sediul instituției pentru a studia dosarul care îl vizează.

„CNSAS m-a anunțat că astăzi pot primi o copie după declarație. Mă prezint în fața d-voastră cu acest document. Această declarație în acest dosar al prietenului meu care era urmărit și care a reușit ulterior să emigreze, a ajuns în Canada, unde trăiește și azi. Eu am făcut o solicitare pentru oricare alt element care ar viza persoana mea. Acum declarația în sine.

Nota de constatare nu am voie să o copiez, dar cuprinde doar această piesă, declarația mea. Nu găsesc nimic nepotrivit în interesul presei care a semnalat că există o declarație, mi se pare legitimă această curiozitate de a afla ce este în această declarație pentru Securitate. Vreau să mulțumesc presei pentru atitudinea corectă în acest caz și personalităților publice care au luat poziție în acest caz. Vă pun la dispoziție dispoziție documentul.

Declarație, nu notă informativă: «Declarație: Subsemnatul, profesor de istorie (…) vă declar că îl cunosc pe Costache Ștefan, inginer la întreprinderea mase plastice din Tulcea, de aproximativ 20 de ani. Am copilărit împreună, am fost colegi de clasă, apoi după clasa a opta Costache Ștefan a plecat la București pentru a urma cursurile unui liceu de specialitate și apoi a urmat și cursurile facultății de construcții. În prezent ne aflăm în relații amicale. În toamna anului 1987, după ce Costache Ștefan s-a reîntors dintr-o excursie din Bulgaria, ca turist, ne-a declarat următoarele: „Aflat către sfârșitul perioadei de excursie, la Sofia, a încercat să întreprindă o călătorie la Viena pe calea aerului fără a deține viza necesară sau pașaport. Depistat de autoritățile bulgare, a fost reținut la aeroport, a fost reținut timp de 2-3 zile în Bulgaria, după care a fost trimis în România, tot pe calea aerului. Din București la Tulcea a fost însoțit de două cadre de miliție, iar la Tulcea a mai fost reținut pentru o scurtă perioadă, în care a fost cercetat de organele de miliție și Securitate. În legătură cu perioadele în care a fost reținut, mi-a relatat că totul a decurs în condiții normale. Mi-a relatat că inițial a vrut să facă o călătorie în Viena, ulterior a declarat că nu s-ar mai fi întors. Am aflat că organele de cercetare ar fi descoperit la domiciliul său unele pachete cu obiecte personale lăsate unor prieteni, cu destinația scrisă pe bilețele, unul dintre pachete îmi era destinat mie. Nu cunosc conținutul pachetului. În legătură cu faptele petrecute, declar că deși suntem în strânsă legătură de multă vreme, nu am cunoscut intențiile lui Costache Ștefan. Știam doar că a depus acte pentru o excursie în câteva țări socialiste și i-a fost aprobată doar Bulgaria. Am înțeles că nimeni nu îi cunoștea intențiile, nici măcar părinții sau sora lui. Am fost uimit, în condițiile în care el niciodată nu și-a exprimat dorința de a se muta în afara țării. Am posibilitatea să exercit influență pozitivă asupra celui în cauză, are încredere în mine, mă consultă. Totuși, pare debusolat, afirmând că, după cele întâmplate, reușita lui în viață nu va mai fi atât de sigură.»

Aceasta a fost declarația. Nu există niciun fel de formă de angajament, că aș furniza informații. Este o declarație semnată cu numele meu. Eu și prietenii mei, toți cei chemați – toți avem câte o fișă mică. Nu am fost o victimă, am spus-o în sens tehnic. Am fost investigat. Toți din dosar eram investigați. În acest dosar, era pe spate ștampila «aflat în evidență».

Se miră unii că eu nu am povestit. Nu aveam ce povesti. Acesta era un fapt banal. Mii de oameni au plecat din România în acele vremuri. Nu există nicio altă formă, o mai spun încă o dată, de colaborare, de contact, între mine și Securitate. Alte elemente nu există și, din punctul meu de vedere, tot ce era de spus am spus.

Legat de o istorie la care se face referire cu așa numitul caz Porumbacu, vă readuc aminte că pe vremea luptelor eroice 2009 – 2011, dl. Băsescu a făcut o referire aluzivă ca si cum aș fi purtat un nume de cod. L-am somat pe președintele în exercițiu să producă dovezi sau să retracteze, nu a mai revenit public.

Mulțumind presei pentru atitudinea corectă, aș mai vrea să spun totuși un lucru: În 35 de ani, nu am acționat niciodată în judecată pe cineva din presă. Există însă un post de televiziune, RTV, care de multă vreme pe această speță, după alte și alte calomnii mizerabile, de câteva zile construiește o serie de calomnii incredibile asupra mea cum că aș fi turnător, securist, un fel de criminal care a distrus generații întregi de tineri la un liceu.

Am făcut o solicitare către CNA și o plângere către Tribunalul București, față de postul România TV”, a spus acesta.

Crin Antonescu a pus apoi la dispoziție presei o copie după documentul de la Securitate.

CNSAS a emis în cazul lui Crin Antonescu o adeverință de necolaborare cu Securitatea

Reamintim că CNSAS a emis marți în cazul lui Crin Antonescu o adeverință de necolaborare cu Securitatea. În adeverință apare informația că Antonescu a dat o declarație la Securitate după ce a fost convocat. Candidatul coaliției a declarat într-o conferință de presă că a fost convocat la Securitate să dea o declarație după ce un prieten a avut o tentativă de a fugi din România în perioada comunistă. Crin Antonescu a adăugat că el nu a colaborat cu Securitatea, ci a fost ”o victimă a Securității”.

A fost pentru prima oară când CNSAS refuză accesul publicului la notă de constatare ce a stat la baza adeverinței.

Crin Antonescu a postat miercuri seară pe facebook cererea adresată CNSAS pentru a studia nota de constatare.

Jurnalistul Ovidiu Vanghele a publicat pe contul său de facebook răspunsul primit de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în care vicepreședintele Mădălin Hodor justifică refuzul instituției de a da accesul publicului la nota de constatare care stă la baza adeverinței de necolaborare cu Securitatea lui Crin Antonescu. Este pentru prima oară când CNSAS refuză accesul publicului la o notă de constatare. Hodor susține că nota de constatare ”nu este un act administrativ si nu este supus comunicării publice” și reprezintă ”o situaţie de excepție de la accesul public”.

Răspunsul CNSAS invocă și o sentință din 2015 a Tribunalului București.

Vicepreședintele CNSAS nu explică în răspunsul său

Vicepreședintele CNSAS nu explică în răspunsul său de ce însă până acum accesul publicului la notele de constatare în cazul altor persoane verificate a fost public.

De altfel, Germina Nagâț și Răzvan Popa, membri în Colegiul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), au declarat miercuri că în cazul lui Crin Antonescu e pentru prima oară când CNSAS interzice accesul publicului la notele de constatare emise de instituție. Ambii au spus că nu sunt de acord cu decizia.

Reamintim că CNSAS a publicat marți o adeverință în care afirmă că Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la prezidențiale, a dat o declarație la Securitate despre un coleg profesor de la Școala Generală Niculițel (Tulcea), dar nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, poliția politică a regimului comunist. Crin Antonescu a spus ulterior că a dat declarația după ce un prieten a încercat să fugă din România. În premieră, CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta. Antonescu a declarat marți că va cere nota de la CNSAS și o va face publică.

“Nici acest Colegiu din care fac parte (spre exasperarea unora) NU a votat vreo modificare de procedură sau de mod de lucru, în privința dreptului de consultare a notelor de constatare care stau în spatele adeverințelor. E drept că la ultima ședință de săptămâna trecută unii colegi au avut subit o epifanie, dar nu s-a decis nimic. Personal, am pus „revelația” pe seama atmosferei pascale, nu mi-am imaginat ce va urma. Deși ce a urmat ne face de râs pe toți, în mod paușal, legea spune că răspunderea este individuală. Prin urmare, vă spun că eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi de acord cu restricționarea accesului la notele de constatare votate ca adeverințe, acces care a fost permis timp de 17 ani. Și nu o să-mi schimb opinia, indiferent cum îl cheamă pe titularul adeverinței cu pricina”, a scris Germina Nagâț pe facebook.

Un alt membru al CNSAS, Răzvan Popa, a scris pe facebook că restricționarea accesului la nota de constatare reprezintă o premieră și “cineva va trebui să facă un pas în spate. A big one”.

Mădălin Hodor a devenit membru în conducerea CNSAS la propunerea PNL. Hodor a predat în 2023 la Academia SRI, după cum scrie în declarația de avere. El i-a apărat public pe Lucian Bode și Nicolae Ciucă în scandalurile din presă și a încercat să absolve serviciile de informații de orice implicare în legile securității care le-ar fi sporit semnificativ puterile.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.1 ° C
17.2 °
15.5 °
62 %
0.5kmh
100 %
S
18 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...