spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăNaționalPrimul tunel forat de autostradă din România a fost săpat complet (VIDEO)

Primul tunel forat de autostradă din România a fost săpat complet (VIDEO)

Constructorul secțiunii 4 a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești a reușit miercuri străpungerea și celei de-a doua galerii a primului tunel forat de autostradă din România, cel de pe sub dealul Momâia.

„Astăzi s-a realizat străpungerarea celei de-a doua galerii (sensul de mers Sibiu -Pitești ) a tunelului forat pe A1 prin Dealul Momâia”, a anunțat directorul Companiei de Autostrăzi, Cristian Pistol.

Potrivit HotNews, în total, „Tunelul Momaia” de pe A1 are o lungime de 1.350 km, el fiind compus din două galerii, două tuneluri botezate „Alina” și „Daniela”. Galeria străpunsă miercuri este „Alina” și are o lungime de 1.342 de metri.

Directorul CNAIR susține că antreprenorul austriac PORR „este bine mobilizat în șantier și a ajuns la un stadiul fizic de 69,50%”.

„Dacă se menține mobilizarea, această secțiune a autostrăzii Sibiu – Pitești va putea fi deschisă circulației încă anul viitor, mai devreme față de termenul contractual (2027)”, susține Pistol.

Cealaltă galerie a tunelului Momaia, cea care reprezintă sensul de mers Pitești a fost străpunsă pe data de 3 martie. În paralel cu forajele, constructorul derulează lucrările de căptușeală interioară a pereților tunelului.

Cum este forat tunelul Momaia

Tunelul pe sub dealul Momaia nu este forat cu mașinării speciale cu cap de freză, de tip TBM (Tunnel Boring Machine), precum în prezent sunt folosite la Magistrala 6 de metrou din București sau pe lucrările de cale ferată Brașov – Sighișoara.

„Momaia” este realizat prin tehnologia NATM (New Austrian tunneling method) care presupune excavarea secvențială a tunelului și ranforsarea pe parcurs a pereților. Asta se face prin pulverizarea de straturi de beton.

Practic, tunelul este săpat în mod tradițional, prin segmente mici, apoi pereții de rocă expusă sunt ranforsați cu plasă de metal și peste ei este așezat beton torcretat pentru a da rezistență. Odată finalizat un astfel de segment, se trece la forarea următorului.

Ulterior, de-a lungul tunelului astfel săpat și stabilizat, se aplică și hidroizolația și căptușeala finală din beton care înglobează și armătura principală.

Apoi se trece la finisaje și la dotarea tunelurilor cu instalații și utilități.

Pe lângă cele două galerii principale ale tunelului, au fost realizate și trei conexiuni între ele, pentru situații de urgențe, două pietonale și una mai mare prin care pot trece și mașinile dintr-un tunel în celălalt.

Când ar putea fi gata Tronsonul 4 din A1 Sibiu – Pitești

Per total, conform ultimelor date oficiale, stadiul fizic al lucrărilor pe secțiunea 4 a depășit 69%.

Termenul contractul de finalizare al lucrărilor este martie 2027, dar constructorul se află în prezent în grafic pentru o inaugurare mai devreme.

Autostrada A1 Sibiu – Pitești – Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș

  • Lungime: 9,86 km
  • Constructor: Porr Construct (Austria)
  • Valoare: 1.678.873.121,77 Lei fără TVA.
  • Contractat: noiembrie 2021
  • Lucrări începute: martie 2022
  • Termen contractual: 16 luni proiectare + 44 luni execuție

În cadrul contractului sunt realizate mai multe lucrări de artă având o complexitate ridicată, astfel:

  • 12 poduri, pasaje și/sau viaducte, având o lungime medie de 230 m, dintre care, cel mai lung fiind Viaductul de la km. 84+341, în lungime de 630 m.
  • Un tunel în lungime de 1.350 m, în zona de traversare a dealului Momâia, județul Argeș.

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

  • Pe A1 Sibiu – Pitești s-a deschis traficul în decembrie 2022 pe Secțiunea 1 (13,17km de la Sibiu la Boița – constructor Porr).
  • Pe Secțiunea 2 Cornetu – Boița (31,3 km), cea mai dificilă porțiune care trece prin Valea Oltului și presupune realizarea a șapte tuneluri, CNAIR a semnat în luna februarie 2022 un contract de 860 de milioane de euro cu o firmă din Turcia. La final de 2024 au început o serie de lucrări la un viaduct de la capătul de la Boița, iar în 2025 sunt așteptate demararea primelor lucrări montane de pe traseu.
  • Pe Secțiunea 3 Tigveni – Cornetu (37,4 km) o asociere de constructori din Italia și România au semnat în august 2022 contractul pentru cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România. Pe acest tronson constructorul s-a aflat în perioada de proiectare și a lucrărilor premergătoare demarării de șantier. Lucrările au demarat la începutul anului 2025.
  • Pe Secțiunea 4 Curtea de Argeș – Tigveni austriecii de la PORR au început în toamna lui 2023 și în prezent se află aproape de a finaliza forarea celor două galerii ale tunelului Momaia.
  • În decembrie 2024 s-a deschis circulația pe Secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș pe circa 15 km de la Bascov (Pitești) la nodul rutier Merișani. Constructorul WeBuild (fost Astaldi) continuă să lucreze la restul secțiunii, circa 15 km până la Curtea de Argeș. Aici deschiderea va avea loc în primăvară.
Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie ușoară
9.4 ° C
12.2 °
9.4 °
68 %
3.1kmh
26 %
S
24 °
D
22 °
lun
23 °
mar
24 °
mie
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Avem de toate, suntem pregătiți, cum ar veni.

EDITORIAL

Știrea că Spitalul Județean este obligat să o despăgubească pe medicul ginecolog care a fost de gardă în noaptea decesului Alexandrei Ivanov ne demonstrează...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...