Ministerul Apărării Naționale a făcut verificări la nivelul întregii structuri ale Armatei să vadă dacă sunt cazuri în care militari români să se fi implicat ca mercenari în operațiunile militare private din Republica Democrată Congo, a anunțat HotNews.ro. Verificările s-au făcut ce a izbucnit scandalul care l-a implicat pe mercenarul Horațiu Potra, pe care procurorii îl acuză că ar fi pus la cale un plan de destabilizare a statului român.
PressOne a atras atenția încă de acum două luni asupra unei posibile vulnerabilități a statului român, după ce a publicat mai multe articole în care a arătat că armata de mercenari condusă de Horațiu Potra în Africa folosește resursă umană antrenată în bazele de elită ale Armatei Române.
Verificările care demarat la finele lunii februarie au arătat că mai mulți militari români dintre cei plecați ca mercenari cu contract în Congo figurau în evidențele Armatei ca fiind în concediu de creștere a copilului. Alte câteva sute de militari erau deja rezerviști.
„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a dispus, la sfârșitul lunii februarie, verificări la nivelul întregii structuri de forțe a Armatei României, cu privire la posibilitatea ca personal activ din Ministerul Apărării Naționale, aflat în perioadă de suspendare temporară a raporturilor de serviciu cu instituția, să fi desfășurat activități în companii private de securitate românești, care au activat recent în Republica Democratică Congo. Verificările au acoperit toate formele de concedii și perioade libere la care are dreptul personalul MApN”, a anunțat Armata în cursul zilei de miercuri, 2 aprilie.
466 de militari rezerviști au fost în Congo
Din verificările efectuate, a rezultat că, în total, 466 de militari rezerviști care provin din Ministerul Apărării Naționale au semnat, după trecerea în rezervă, contracte pe diferite perioade cu companii de securitate care au activat în R.D. Congo. Acești militari au trecut în rezervă la limita de vârstă, prin demisie sau din motive medicale.
„Prin extinderea verificărilor și la alte forme de concediu care presupun suspendarea temporară a raporturilor de muncă pentru personalul militar în activitate, au fost identificați șapte militari în activitate – doi subofițeri și cinci soldați profesioniști care, pe timpul concediului de creștere a copilului în vârsta de până la doi ani, obținut în mod legal (…) au desfășurat, în mod nejustificat, activități în R.D. Congo, în perioade diferite, în intervalul 2023 – începutul anului 2025, din calitatea de angajat temporar în companii de securitate”, a mai precizat MApN, potrivit HotNews.ro.
MApN sesizează Parchetul Militar
Potrivit instituției, cercetările efectuate până la acest moment reliefează că acești militari au încălcat mai multe prevederi legale și normative, printre care: părăsirea teritoriului național fără aprobare, interzicerea îndeplinirii altor funcții în afara celor pe care sunt încadrați sau cele referitoare la plata îndemnizației lunare pentru creșterea copilului, care se acordă în situația în care solicitantul locuiește în România împreună cu copilul / copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestora.
Trei dintre acești militari se află încă în concediu de creștere a copilului, iar patru dintre ei s-au întors la unități. Pentru unul dintre acești șapte militari s-au finalizat deja cercetările, fiind sesizat Parchetul Militar, urmând ca și în celelalte șase cazuri să fie aplicate măsuri similare.