Punerea intempestivă sub control judiciar a generalului-locotenent Cătălin Ștefăniță Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei Române, acuzat de abuz în serviciu legat de lucrări fictive la Cimitirul Militar Ghencea deschide ușa către bizareriile care se petrec în lucrările prestate pentru Armată.
Ce mai mare bizarerie este, însă o breșă de securitate în sistemul militar românesc (și aliat!), care ne arată și relațiile din sectorul militar al României cu adversarul Rusia. Și care poate fi și o explicație a virajului și simpatiilor pentru Kremlin ale acelei părți din establishementul românesc responsabil cu ascensiunea lui Călin Georgescu – cel care s-a declarat un adversar al NATO, al Uniunii Europene și al relațiilor transatlantice ale României în avantajul regimului Putin.
Asta pentru că licitația de construire a Bazei NATO de la Kogălniceanu (după planurile – nu-i așa? – secrete) a fost câștigată de un consorţiu având între componență o companie rusească și de un apropiat al lui Vladimir Putin.
Dar iată faptele:
- În urmă cu aproape șase ani, Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunța că va realiza o modernă și mare bază militară a Alianței Nord Atlantice (NATO) în jurul aeroportului din comuna Mihai Kogălniceanu, județul Constanța.
- Investițiile totale se ridicau la peste 12 miliarde de lei, conform unui proiect aprobat de Guvernul României la finalul anului 2019.
- Peste doi ani, MApN, prin Statul Major al Apărării, începea licitația pentru construcția primelor clădiri care urma să adăpostească peste 10.000 de soldați NATO, dar și a familiilor acestora.
- Era un contract clasificat, așa cum reiese din denumirea sa:
„Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”.
Contractul a primit avizul de securitate – adică e OK ca firma rușilor să construiască baza NATO. - În 2022, la două luni după invazia Rusiei în Ucraina, Ministerul Apărări definitiva licitația prin acordarea contractului unei asocieri din care face parte printr-o companie, ca acționar minoritar, și Oleg Deripaska, un oligarh rus apropiat de Vladimir Putin.
Mai mult pe cursdeguvernare.ro