Înalta Curte de Casație şi Justiție desemnat, joi, prin tragere la sorţi, cei 5 judecători care intră în alcătuirea Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025.
Desemnarea judecătorilor care vor face parte din Biroul Electoral Central reprezintă prima etapă din calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Judecătorii care vor intra în alcătuirea Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 sunt:
- Nechita Maricel – judecător la Secţia I civilă;
- Mîneran Mihaela – judecător la Secţia a II-a civilă;
- Iancu Ana Hermina – judecător la Secţia penală;
- Tănase Mihnea Adrian – judecător la Secţia de contencios administrativ şi fiscal;
- Grosu Cristinel – judecător la Secţia de contencios administrativ şi fiscal.
Judecătorii au la dispoziție 24 de ore pentru alegerea președintele Biroului Electoral Central și a locțiitorului acestuia, după care începe un nou termen de 24 de ore pentru constituirea completă a Biroului, incluzând președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente, precum și câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar.
Totodată, în termen de 24 de ore de la completarea Biroului cu reprezentanții Autorității Electorale Permanente și ai partidelor parlamentare, dar cel târziu până pe 23 februarie, trebuie depus la Biroul Electoral Central protocolul de constituire a unei alianțe electorale.
Campania electorală începe pe 4 aprilie.
Ce se întâmplă mai departe
Perioada electorală a început pe 18 februarie, aceasta însemnând în primul rând că nu se mai pot face modificări legislației electorale, așa încât vom avea aceste alegeri exact în condițiile din decembrie 2024, Curtea Constituțională rămânând instanță electorală supremă. Până pe 22 februarie BEC se va completa cu reprezentanții AEP și ai partidelor politice parlamentare.
Doar până pe 23 februarie pot fi depuse protocoalele alianțelor electorale cum este cea a PSD-PNL-UDMR numită România Înainte. Consecința este că partidele din aceasta alianță nu vor putea depune candidați și în nume propriu ci doar un candidat comun (Crin Antonescu).
Din 24 februarie pot fi depuse candidaturile pentru alegerile din 4 mai la BEC însoțite de listele de cel puţin 200.000 de susținători. BEC admite sau respinge fiecare candidatură în parte, pe măsura depunerii lor, iar în 24 de ore orice poate face contestație, care se judecă de Curtea Constituțională în maxim 2 zile. Data limită a depunerii candidaturilor este 15 martie.
Curtea Constituțională va analiza legalitatea și constituționalitatea candidaturilor după exact aceleași legi și proceduri de anul trecut, care nu asigură nici transparența nici echitabilitatea, nici contradictorialitatea sau asigurarea dreptului la apărare, recomandările Comisiei de la Veneția nefiind asumate de Parlament și Guvern. Raportul urgent va fi adoptat formal de Comisia de la Veneţia doar în ședința din 14-15 martie 2025, dar oricum trenul a trecut, pentru ca nu se mai poate modifica nimic din legislația electorala. Legal, semnăturile puteau fi strânse începând cu 20 ianuarie 2025.