sâmbătă, februarie 15, 2025
AcasăNaționalLaura Vicol, pusă în libertate de Instanța Supremă, fără nicio măsură de...

Laura Vicol, pusă în libertate de Instanța Supremă, fără nicio măsură de control

Completul de divergență de la Înalta Curte a decis, vineri, punerea în libertate a Laurei Vicol, în dosarul Nordis, fără nicio măsură de control. Vladimir Ciorbă și frații Poștoacă au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia este definitivă.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Decizia a fost luată cu doi la unu, în completul de trei judecători. Judecătoarea Elena Barbu a avut opinie separată, în sensul acceptării contestației la arestarea preventivă, dar susținând plasarea în arest la domiciliu a inculpaților Vladimir Ciorbă, Gheorghe Poștoacă, Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea, Bogdan Șaitoș și George Ivan.

Instanța s-a pronunțat vineri asupra contestației la măsura arestării preventive a soților Laura Vicol și Vladimir Ciorbă. Cei doi judecători din complet nu au reușit să cadă de acord asupra deciziei, joi, astfel că s-a format un complet de divergență și a intrat al treilea judecător.

Arestaţi preventiv în urmă cu 10 zile

Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au fost arestaţi preventiv pe 4 februarie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Judecătoarea care a dispus arestarea a susţinut că Laura Vicol a intrat în posesia unor date confidenţiale din anchetă, respectiv ştia despre iminenţa efectuării unei percheziţii la casa unde locuieşte, astfel încât lăsarea ei în libertatea ar periclita cercetările procurorilor.

De asemenea, fosta deputată PSD a ascuns de anchetatori telefonul pe care îl folosea în mod curent, ea venind la sediul DIICOT cu un alt mobil.

Laura Vicol şi soţul său sunt acuzaţi că au delapidat zeci de milioane de euro

În esenţă, Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă sunt acuzaţi că au delapidat zeci de milioane de euro din firmele din grupul Nordis şi au cheltuit banii pe vacanţe, călătorii cu avioane private, achiziţii de bunuri şi maşini de lux. Sumele retrase proveneau de la clienţii păgubiţi de gruparea Nordis. Astfel, spun procurorii DIICOT, cuplul Ciorbă – Vicol a achitat 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre destinaţii de vacanţă din ţară şi străinătate – Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării.

De asemenea, au fost achiziţionate maşini de lux – Ferrari, Bentley, Rolls Royce – de aproape 5 milioane de euro. Acuzaţiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.

Ioana Băsescu este şi ea cercetată în dosarul Nordis

În dosar sunt cercetate, în calitate de notari, Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, şi fosta deputată PSD, Andreea Cosma.
În total, ancheta vizează 40 de persoane fizice şi 32 de firme şi se referă la un grup infracţional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput şi pus în aplicare un mecanism infracţional complex, constând în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (TVA), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat. Fondurile financiare ilicite astfel obţinute au fost supuse procesului de spălare a banilor.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că eşalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor (aflate în relaţie de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare şi au sprijinit-o activ, prin diverse modalităţi, sub controlul şi îndrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infracţional organizat pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuţii de a întocmi documentaţia aferentă operaţiunilor de vânzare a imobilelor, intabulare sau consultanţă juridică (notari şi avocaţi) şi de a încasa sume de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.
Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019 – 2024, liderii grupului infracţional organizat, prin intermediul a cinci societăţi comerciale, au încasat de la clienţi persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări şi mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).
Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
-1.1 ° C
-0.6 °
-1.4 °
61 %
3.6kmh
73 %
sâm
-0 °
Dum
0 °
lun
-0 °
mar
-0 °
mie
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă tot nu s-au aprobat aparatele de măsurat calitatea aerului, fiecare se descurcă cum poate.

EDITORIAL

Se tot vorbește, pe bună dreptate, că în România, un salariat dă o groază de bani la stat din leafa sa. În total, 45...

EPIGRAMA ZILEI

În speech-ul ținut la tribună El, cu toată sinceritatea A spus că și Viagra-i bună La ridicat ... imunitatea! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...