Preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat, miercuri, la Palatul Cotroceni, cei zece ani de mandat în fruntea statului, cu prelungirea în urma anulării turului doi de scrutin, în urma unei demisii care reprezintă o decizie fără precedent până acum în politica românească, pentru un şef al statului.
Ceremonia de final de mandat a început la ora 12.00, când preşedintele l-a primit pe Ilie Bolojan, cel care va asigura interimatul funcţiei, până la alegerile prezidenţiale din luna mai. Şeful statului a plecat din Palatul Cotroceni cu ceremonie oficială, în care s-a intonat imnul naţional şi i s-a prezentat onorul de către garda de onoare.
În timpul în care Klaus Iohannis şi Ilie Bolojan au avut convorbirea tete-a-tete, care a durat în jur de 15 minute, pe Platoul Marinescu a fost pregătit autoturismul cu care preşedintele va părăsi Palatul Cotroceni. Cei doi s-au salutat la finalul întâlnirii iar preşedintele Klaus Iohannis a părăsit Palatul în timp ce Ilie Bolojan a rămas în clădire.
Klaus Iohannis i-a spus lui Ilie Bolojan: „Mult succes! Să aveţi grijă de România! Doamne ajută!”.
Ilie Bolojan urmează să asigure interimatul la Palatul Cotroceni până în luna mai. Pe 4 mai va fi organizat primul tur al alegerilor prezidențiale, iar al doilea pe 18 mai. Bolojan s-a suspendat din PNL, unde era președinte interimar, pentru a prelua mandatul la Palatul Cotroceni.
Onor prezentat pentru ultima dată
Pe Platoul Marinescu s-a intonat imnul naţional al României şi preşedintelui Klaus Iohannis i s-a prezentat onorul de către garda de onoare, pentru ultima dată în calitate de preşedinte al României. Preşedintele a părut emoţionat în momentul în care s-a intonat imnul naţional.
El şi-a luat la revedere de la angajaţii Palatului Cotroceni de la junaliştii prezenţi pe Platoul Marinescu.
Klaus Iohannis le-a transmis reprezentanţilor mass-media mesajul: ”Dumnezeu să binecuvânteze România!” şi a salutat angajaţii de la Palatul Cotroceni care s-au aflat pe Platoul Marinescu pentru ceremonia de rămas bun a şefului statului. Klaus Iohannis a salutat-o, la final, pe Delia Dinu, consilier prezidenţial şi şefa Departamentului de Protocol.
Demisie după declanşarea procedurii de suspendare
Înainte de ceremonia de la Palatul Cotroceni, liderii PSD, PNL, UDMR s-au reunit într-o ședință la Palatul Victoria, potrivit surselor Digi24. La întâlnire a fost prezent și viitorul președinte interimar Ilie Bolojan și candidatul coaliției în alegerile prezidențiale Crin Antonescu.
Klaus Iohannis și-a dat luni demisia din funcție, după ce în Parlament a fost pusă în mișcare procedura de suspendare de către POT, AUR, SOS și USR. El și-a motivat demisia prin faptul că procedura de suspendare ar duce România în criză și „nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când președintele în funcție va pleca oricum”. „Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”, a declarat Klaus Iohannis, luni, la anunțarea demisiei.
„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție (…) pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis Iohannis.
Curtea Constituțională a constatat, marți, vacantarea funcției de președinte al României și a stabilit ca Ilie Bolojan, președinte al Senatului, să preia din 12 februarie interimatul la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a fost ales șef al statului în două mandate. Ultimul său mandat trebuia să se încheie la 21 decembrie 2024, însă Curtea Constituțională a anulat rezultatul alegerile prezidențiale și a decis ca Iohannis să rămână la Cotroceni până la alegerea unui nou președinte.
Decizia CCR a venit după ce CSAT a desecretizat informațiile primite de la SRI, SIE și Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.