duminică, ianuarie 26, 2025
AcasăNaționalJaf din tezaurul dacic al României în Olanda. „Totul a durat 2...

Jaf din tezaurul dacic al României în Olanda. „Totul a durat 2 minute. S-au dus țintit la vitrine”

Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia sunt piesele tezaurului dacic furate sâmbătă la Muzeul Drents, din Assen, Olanda, a declarat pentru HotNews Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României. Jaful a fost unul „țintit”, făptuit de trei persoane, încă neindentificate, și a durat două minute, a mai explicat acesta.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Autorităţile au anunțat că o explozie a avut loc, sâmbătă dimineață, la Muzeul Drents, în care are loc expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”, iar „un număr de exponate din expoziție au fost furate”.

România avea la expoziția din Olanda 673 de piese. HotNews l-a contactat pe Ernest Târnoveanu, directorul muzeului Național de Istorie, pentru a afla ce piese au fost furate și dacă România primea bani pentru expoziția lor.

„Au spart zidul de beton armat”

În urma acestui jaf, au fost furate patru piese valoroase: Coiful de Aur de la Coţofeneşti, datând din secolul V – IV, î.Hr., și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia, datând din a doua parte a secolului I î.Hr.

„A fost o explozie, a fost spart zidul de beton armat, singurul zid exterior al sălii de expoziție. Au fost 3 persoane, totul a durat două minute. S-au dus țintit la vitrinele în care erau Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia. Din informațiile pe care mi le-au dat colegii olandezi, au fost vizate doar coiful și brățările dacice”, a explicat Târnoveanu, pentru HotNews.

Întrebat dacă erau asigurate aceste piese, directorul muzeului de Istorie a răspuns categoric.

„Sigur că erau asigurate. Nicio expoziție nu se poate fără asigurare. Sunt prevederi legale. Piesele trebuie recuperate, nimeni nu-și dorește bani în loc de piese”, a mai spus Târnoveanu.

„România trebuie cunoscută nu doar prin hoți, cerșetori”

De asemenea, HotNews l-a întrebat pe Ernest Târnoveanu dacă Muzeul Național de Istorie a României primea bani de la olandezi pentru expoziție.

„Nu. Noi suntem un muzeu european, noi nu condiționăm prezentarea pieselor noastre pentru avantaje materiale. Așa este practica muzeelor din țările civilizate. Nu se închiriază. Fac parte dintr-o activitate de diplomație culturală. Noi prezentăm publicului străin tradiția și importanța patrimoniului cultural românesc. Publicul nu știe asta și trebuie să i se arate. România trebuie cunoscută nu doar prin hoți, cerșetori, culegători de căpșuni, ci și prin faptul că are o cultură extraordinar de bogată”, a mai spus Târnoveanu.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
2.8 ° C
3.8 °
2.8 °
94 %
2.5kmh
100 %
Dum
5 °
lun
13 °
mar
16 °
mie
14 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Eminescu, afișat și pe Broadway de ziua lui.

EDITORIAL

Absurda situație politică din țara noastră m-a determinat să-mi pun adeseori niște întrebări cumva, existențiale și cum răspunsurile corecte și juste parcă ar fi...

EPIGRAMA ZILEI

Iarba rea din baruri piară, Piară tot ce-i rău în țară, Între noi să nu mai fie Nici catrință și nici ie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...