Prim-vicepreşedintele PSD a declarat, joi, că probabil Ilie Bolojan ştie exact câte persoane trebuie disponibilizate la Senat, având în vedere că această instituţie a fost condusă în ultimii 10 ani de liberali. „I-o fi spus domnul Ciucă înainte”, a spus Grindeanu. Liderul PSD a adăugat că aceste reduceri de personal ar putea să se întoarcă împotriva lui Bolojan, întrucât angajații Senatului care vor fi disponibilizați și-ar putea recâştiga posturile în instanţă, aşa cum s-ar fi întâmplat la CJ Bihor.
„Ştiţi, eu m-am întrebat ce s-a întâmplat în urmă cu 4 ani cu o reducere la Consiliul Judeţean Bihor. S-a făcut o reducere tot de vreo 200 de posturi. Ştiţi că 195 au câştigat procesul? Trei au renunţat, sau 5 au renunţat la proces, şi ceilalţi 195 l-au câştigat”, susținut Grindeanu, într-o declarație difuzată de Digi 24.
Doar doi angajaţi ai CJ au fost reangajaţi
Situația prezentată de prim-vicepreședintele PSD nu este, însă, cea reală. În realitate, la o lună după instalarea sa ca președinte al CJ Bihor, Bolojan a redus organigrama administrației județene de la 194 la 97 de posturi, iar într-o a doua etapă, în mai 2021, a mai tăiat încă 8, ajungând la 89 de posturi (total în care sunt incluse și cele trei poziții de demnitar – președinte plus doi vicepreședinți). Așadar, în total au fost reduse nu „200 de posturi”, din simplul motiv că CJ Bihor nici nu avea atâtea, ci 105 posturi.
Fost vicepreședinte al CJ Bihor până la finele anului trecut și responsabil cu coordonarea Direcției Economice a instituției, Călin Gal, acum deputat, a declarat pentru BIHOREANUL, joi, că din cei 105 foști angajați doar 40 au deschis procese pentru a-și recâștiga posturile, însă numai 2 au și câștigat procesele.
„A câștigat un domn care era pensionar militar și a trebuit reangajat, dar imediat după reangajare și-a dat demisia și a plecat, și o doamnă care a câștigat procesul deoarece postul i-a fost desființat după ce s-a întors din concediul de îngrijire a copilului și, potrivit prevederilor legale privind reinserția persoanelor care se întorc din concedii de acest fel mai devreme de 3 ani, nu putea fi disponibilizată”, a declarat fostul vicepreședinte al CJ Bihor.
Potrivit acestuia, cei doi au obținut în urma proceselor plata salariilor pentru perioada în care nu au fost salariați. Pe de altă parte, în ce privește economiile înregistrate de CJ Bihor prin reducerea organigramei s-au ridicat la „aproximativ 2 milioane de euro pe an”.
Ce a făcut Bolojan la CJ Bihor
În mandatul 2020 – 2024, când Ilie Bolojan a condus CJ Bihor, acesta a mai inițiat și restructurarea unor instituții din subordinea administrației județene, cea mai semnificativă fiind desființarea Ansamblului Folcloric Profesionist Crișana, care funcționase, cu 33 de angajați, ca secție fără personalitate juridică în cadrul Teatrului Regina Maria.
În august 2021, Bolojan a propus desființarea Ansamblului din cadrul Teatrului și înființarea posturilor în cadrul Centrului de Cultură al Județului, obținând doar voturile consilierilor PNL. Inițial Tribunalul Bihor, unde 14 din cei 33 de angajați au deschis procese, a dat dreptate CJ Bihor, dar ulterior Curtea de Apel Timișoara a „întors” sentința, dispunând reangajarea lor, pe motiv că hotărârea fusese adoptată cu mai puțin de două treimi din numărul total al voturilor consilierilor.
Cei 14 au fost reangajați în toamna lui 2023, dar în martie 2024 posturile le-au fost desființate definitiv, de data asta cu două treimi din voturi, inclusiv ale consilierilor UDMR, astfel că ulterior n-a mai fost reangajat niciun fost salariat al fostului Ansamblu Crișana.
Ce reduce Grindeanu?
Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, care a fost în ultimii doi ani și este și acum ministru al Transporturilor, a făcut alegațiile pe seama reducerilor de personal reușite de Bolojan la șefia CJ Bihor după ce a fost întrebat de jurnaliști ce măsuri de restructurare va lua la Minister.
El a răspuns că va face acest lucru, dar „nu la modul cu numere”, „ca să dăm bine”, arătând că a propus reducerea numărului de secretari de stat de la 7 la 4. „Ce pot să vă spun rapid. Din 7 secretari de stat am propus premierului să se reducă, să avem 4, urmând ca pe fiecare ramură în parte să acoperim fiecare ramură de transport – rutier, feroviar, aerian şi naval – urmând în jos să se facă această evaluare. Eu sunt mulţumit de majoritatea colegilor cu care am lucrat în aceşti 3 ani. La Ministerul Transporturilor nu aş vrea să trezesc invidia altor colegi din Guvern, se cam vede că s-a lucrat. Nu înseamnă că nu e loc de mai bine şi nu e loc de eficientizare în continuare. Nu fac reduceri de dragul de a reduce şi să fiu aplaudat de unii care se bucură că sunt oameni care alţii sunt daţi afară de la lucru. dacă sunt oameni de acest tip, voi face aceste reduceri”, a spus Grindeanu.
Jurnaliștii de la G4media au dezvăluit că miercuri, când Bolojan a anunțat reduceri de personal la Senat, una dintre cele mai vehemente protestatare a fost consiliera parlamentară Cristina Târteață, numită pe filiera PSD ca secretar de stat la ministerul Turismului în perioada în care Sorin Grindeanu era premier.