miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăNaționalCEDO a respins plângerile înaintate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor

CEDO a respins plângerile înaintate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor

Cererea depusă de Călin Georgescu la CEDO de a suspenda decizia Curții Constituționale și a de a relua alegerile din România a fost respinsă.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Călin Georgescu ceruse Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) să suspende efectele deciziei CCR din 6 decembrie 2024, de a anula alegerile prezidențiale din România. În solicitarea sa, Călin Georgescu a mai cerut CEDO să oblige statul român să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur: finala prezidențială între el și Elena Lasconi. Într-un comunicat de presă transmis marți, CEDO motivează că a respins aceste solicitări pentru că sunt în afara domeniului de aplicare a articolului 39 din Regulamentul Curții (cel privind măsurile provizorii).

„Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curţii (Rules of Court) sunt decise in legătură cu proceduri în fața Curții, fără a influența orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabile”, explică CEDO.

Procesul deschis de Călin Georgescu împotriva României pentru anularea alegerilor prezidențiale va merge mai departe în fața instanței de la Strasbourg, dar fără măsuri provizorii, până la pronunțarea deciziei.

Decizia a fost adoptată, în unanimitate, de o Cameră compusă din șapte judecători.

Reacția avocatei lui Călin Georgescu

Contactată de HotNews.ro, Maria Vasii, unul dintre avocații care l-au reprezentat pe Călin Georgescu la CEDO, a spus că așteaptă soluționarea pe fond a solicitării (n.r.- de anulare a alegerilor), în procedura uzuală.

„Așteptăm soluționarea pe fond a cererii noastre în procedura uzuală. În condițiile în care s-a apreciat ca nu este cazul să intervină, mă aștept ca CCR sa fie atât responsabilă sa trimită măsurile ce se cuvin ca să își repare propriile greseli”, a susținut Vasii.

Care au fost cele trei solicitări ale lui Călin Georgescu, la CEDO

  • „1. Suspendarea efectelor Deciziei nr. 32/2024 a CCR, până la soluționarea cauzei, pentru a preveni prejudicii ireparabile asupra drepturilor democratice ale reclamantului și cetățenilor români. 
  • 2. Obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur, și să organizeze turul doi al alegerilor prezidențiale între domnul Călin Georgescu și doamna Elena Lasconi. 
  • 3. Obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale și democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral”.

Procesul la CEDO împotriva României a fost deschis de Călin Georgescu în 16 decembrie 2024, ca urmare a anulării rezultatului alegerilor prezidențiale printr-o deciziei a Curții Constituționale.

„Este un demers firesc și absolut necesar pentru apărarea drepturilor fundamentale ale domnului Călin Georgescu, candidat independent, precum și ale tuturor cetățenilor români care merită un proces electoral corect și transparent”, declara, în 16 decembrie, avocata pentru HotNews.ro.

În motivarea solicitării sale, prin avocata Maria Vasii, Călin Georgescu enumera:

  • Imposibilitatea de a exercita căi de atac interne: Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii, iar legislația română nu oferă un mecanism intern de contestare a acestora, încălcând Articolul 13 al Convenției (dreptul la un recurs efectiv).
  • Prejudiciu ireparabil: Suspendarea procesului electoral și invalidarea voturilor afectează iremediabil drepturile reclamantului și ale cetățenilor români, garantate de Art. 3, Protocolul nr. 1 al Convenției.
  • Criză politică și socială: Vidul electoral creat prin decizia CCR subminează stabilitatea politică și încrederea publicului în statul de drept, provocând proteste sociale și riscuri de instabilitate internă.
  • Urgenta situației: Turul doi al alegerilor prezidențiale trebuia să aibă loc pe 8 decembrie 2024. Amânarea pe termen nedefinit a procesului electoral afectează drepturile democratice ale cetățenilor și generează riscul perpetuării unor practici nedemocratice.
Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
1.8kmh
100 %
mie
6 °
joi
8 °
vin
6 °
sâm
7 °
Dum
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De la UE nu sunt, steaguri de pirați nu sunt, că ar fi negre, probabil vrea cineva niște autonomie.

EDITORIAL

Din când în când, după ce editorialele subsemnatului devin accesibile, se mai găsește câte un român verde să-mi atragă atenția că nu fac ceea...

EPIGRAMA ZILEI

Îndreptând spre tâmplă arma, Ea i-a spus: „Asta ți-e karma! Dă-te Radule legat Ca să nu mori împușcat!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...