miercuri, ianuarie 8, 2025
AcasăNaționalAvem cea mai ridicată rată de sărăcie din UE. Banca Mondială explică...

Avem cea mai ridicată rată de sărăcie din UE. Banca Mondială explică problemele de sărăcie din România prin proasta conducere

România continuă să aibă cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană, arată oficialii Băncii Mondiale într-un raport despre România, documentul fiind publicat luni, 6 ianuarie.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Disparitățile semnificative între urban și rural persistă, iar România a avut, de asemenea, cel mai mare decalaj de gen în ceea ce privește participarea la forța de muncă din UE.

Diagnosticul de țară

În plus, decalajul de prosperitate a fost de 1,9, ceea ce indică faptul că veniturile ar trebui să se dubleze aproape în medie pentru a atinge standardul de prosperitate de 25 de dolari americani pe zi. După metodologia Băncii Mondiale, decalajul de prosperitate este o măsură a bunăstării sensibilă la distribuție: decalajul crește atunci când toate veniturile cresc și se îmbunătățește mai rapid atunci când cresc veniturile persoanelor mai sărace.

Banca Mondială a făcut recent un diagnostic de țară al României, arătând că, în ciuda creșterii economice impresionante, va fi dificil să  înregistrăm progrese în reducerea sărăciei dacă nu vor fi soluționate provocările legate de guvernare. Aceasta presupun consolidarea instituțiilor, astfel încât toți românii să aibă acces egal la servicii publice de înaltă calitate și oportunități de a-și valorifica potențialul.

Diagnosticul pornește de la premisa că guvernanța și constrângerile instituționale rămân principalele provocări transversale pentru dezvoltarea României Aceste constrângeri împiedică potențialul României pentru o creștere mai puternică și mai favorabilă incluziunii, furnizarea de servicii publice de înaltă calitate pentru toți cetățenii, îmbunătățirea standardelor de viață pentru români din toate regiunile, crearea de locuri de muncă mai bune în sectorul privat și îmbunătățirea capacitatății de adaptare la și de atenuare a efectelor schimbărilor climatice și dezastrelor naturale, arată Banca Mondială.

O populație care îmbătrânește, împreună cu migrația și lipsa competențelor adaptate cerințelor pieței muncii, continuă să restrângă forța de muncă atât de necesară pentru o creștere economică mai puternică. Aceste provocări sunt agravate și mai mult de impactul economic al pandemiei de COVID-19 și al războiului în curs din Ucraina.

Actualizarea SCD din 2023 propune șase căi pentru a depăși treptat aceste provocări, atenuând impactul economic al pandemiei prelungite de COVID-19 și al războiului în curs din Ucraina, îmbunătățind calitatea vieții, în special pentru cei mai săraci și vulnerabili, precum și îmbunătățind reziliența în fața schimbările climatice și a dezastrelor naturale.

Creșterile recente ale prețurilor la energie ar putea crește moderat atât sărăcia energetică, cât și sărăcia veniturilor grupurilor vulnerabile – cum ar fi beneficiarii de asistență socială.

În ceea ce privește reforma pensiilor, eliminarea indicelui de corecție și egalizarea vârstelor de pensionare între bărbați și femei vor spori echitatea pensiilor și egalitatea de gen, cu efecte neutre sau pozitive asupra sărăciei, în timp ce modificarea structurii punctelor de pensie de serviciu va contribui la un sistem mai echitabil.

În ciuda unui deficit fiscal în creștere, o înăsprire fiscală majoră nu a avut loc încă. Salariile au crescut consistent, iar scăderea inflației oferă o oarecare ușurare gospodăriilor și susține reducerea sărăciei. Ritmul reducerii sărăciei (măsurat la pragul de 6,85 USD/zi) a încetinit în 2024, mai arată Raportul Băncii Mondiale.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

1 COMENTARIU

Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.5 °
65 %
0.9kmh
92 %
mie
13 °
joi
12 °
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici pe când era singura care o ardea cu patriotismul. Acu vorbesc alții mai tare și nu prea mai are ce zice.

EDITORIAL

De când se știu pe acest pământ, locuitorii meleagurilor carpatine s-au împărțit ca oile în fel de fel de turme. Unele de sorginte socială,...

EPIGRAMA ZILEI

Să prostești nația română Cu tatuajul de pe mână, Asta înseamnă, băieți, Ordonanța „Trenuleț”...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...